Het Amsterdamse Proeflokaal failliet verklaard

AMSTERDAM – De rechtbank heeft restaurant Het Amsterdamse Proeflokaal op het Stadionplein failliet verklaard. Bijna 400 investeerders, voetbalclub Swift en het ROC Amsterdam zijn gedupeerd.

De onderneming Amsterdam Hospitality BV II, waar Het Amsterdamse Proeflokaal onder valt, is gisteren failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Het restaurant is sindsdien gesloten.

Amsterdam Hospitality BV II werd samen met Peter Klok geleid door het ondernemersechtpaar Jan en Renata Semeins, bekend van het in december 2018 failliet verklaarde restaurant ‘Stedelijk’, in het Stedelijk Museum. Renata Semeins weigerde telefonisch commentaar te geven op het faillissement.

Eind 2016 kwam de financiering van het restaurant door middel van een crowdfunding tot stand. Een kleine 400 investeerders staken via Crowdfunding-website Collin gezamenlijk 700.000 euro in de horeca-onderneming. Of de investeerders hun inleg terugkrijgen is nog niet bekend, aldus een medewerker van Collin Crowdfund.

De situatie op woensdag.

Belangrijke sponsor kwijt
Voetbalclub Swift raakt met het faillissement van de BV een belangrijke sponsor kwijt. ‘Ze waren de shirtsponsor van het zaterdagteam Heren 1, ons vlaggenschip. Dat ze nu failliet zijn, doet wel iets,’ zegt Piet Gooyers, voorzitter van de sponsorcommissie bij Swift.

‘Dat dit jaar het laatste jaar was dat ze ons zouden sponsoren, was al de afspraak. We zouden gaan onderhandelen om een nieuwe afspraak met ze te maken. We hebben geprobeerd te bellen met de eigenaren. Dat hun restaurant in het Stedelijk Museum failliet was, wisten we al.’

Nieuwe plekken voor ROC-studenten 
Leerlingen van de opleiding Koken en Gastheerschap van het ROC van Amsterdam raken door het faillissement hun stageplek kwijt. ‘De studenten zijn inmiddels op de hoogte gebracht,’ vertelt een woordvoerder. ‘Hun lessen vallen niet uit, want die kunnen ze volgen in onze eigen vestiging. We zijn nu druk bezig met het zoeken naar een nieuwe plek waar de leerlingen stage kunnen lopen.’ Voor de leerlingen en hun ouders staat donderdagavond een informatieavond gepland.