Carlo van Deventer beste Nederlandse American footballspeler

AMSTERDAM – De American Football Bond Nederland (AFBN) reikte gisteravond voor de eerste keer de trofee uit voor beste Nederlandse speler van het jaar. Quarterback Carlo van Deventer (30) van de Lelystad Commanders ontving de prijs in evenementencomplex Het Sieraad in Oud-West. NAP Nieuws was aanwezig bij de uitreiking, die in het teken stond van de groei van American football in Nederland.

Van Deventer kreeg de bokaal voor Most Valuable Player (MVP) 2018 van Gian Zandonà, voorzitter van de AFBN. Michael Williams, coach van het Nederlandse nationale footballteam, sprak Van Deventer toe via een Skype-verbinding. Hij prees hem om zijn werkethos en fysieke prestaties. Het footballteam van Van Deventer speelde dit jaar voor het eerst in de Nederlandse eredivisie en won zes wedstrijden op rij.

Carlo van Deventer neemt de MVP-Award in ontvangst

Groei

De quarterback had niet verwacht dat hij zou winnen, vertelt hij na de uitreiking aan NAP Nieuws: ‘Ik had niets voorbereid, maar ik vind het een eer om deze prijs als eerste in ontvangst te mogen nemen. Met deze avond wil de Bond het football in Nederland populairder maken en verder professionaliseren. In Amerika reiken ze sinds 2012 jaarlijks de MVP-award uit. Hier willen ze ook een groot terugkerend evenement opzetten.’

Op het podium van Het Sieraad meldt AFBN-voorzitter Zandonà dat American football in Nederland populairder wordt, maar dat er ruimte is voor verdere groei. Later vertelt hij aan NAP Nieuws dat zijn bond momenteel 1750 leden heeft, verdeeld over 22 verenigingen. Drie jaar geleden waren dat er minder dan 1500.

Verdubbeling

In totaal beoefenen in Nederland volgens Zandonà zo’n 6000 mensen American football. De spelers die niet bij de AFBN staan ingeschreven, spelen vanuit school, of als onderdeel van gemeente-initiatieven. Meestal gaat het dan om het zogeheten Flag football, een variant waarin tackelen niet is toegestaan.

Zandonà: ‘Wij willen deze initiatieven graag betrekken bij de bond. Het is niet ondenkbaar dat ons ledenaantal binnen 1,5 jaar verdubbelt. Voor nu is de grootste uitdaging het vinden van genoeg vrijwilligers om die groei op te vangen.’

Een kleine honderd footballfans uit binnen- en buitenland waren aanwezig bij de prijsuitreiking. De eretitel van MVP wordt ook in de Verenigde Staten ieder jaar verleend aan de beste speler uit de competitie. De ceremonie in Amsterdam ging, in navolging van haar Amerikaanse equivalent, vooraf aan de live-uitzending van de Super Bowlfinale tussen de New England Patriots en de Los Angeles Rams.