Royal Bank of Canada opent kantoor op Zuidas

AMSTERDAM – De Royal Bank of Canada heeft dinsdag voor het eerst in haar geschiedenis een vestiging in Nederland geopend. De bank wil onder leiding van oud-ABN’er Willem Ariens een uitbreiden in de Benelux.

Dinsdag werd ‘RBC Europe Limited, Amsterdam Branch’ bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. ‘Het nieuwe kantoor in Amsterdam is er voor de Benelux-markt die we willen opzetten,’ vertelt RBC-woordvoerder Adam Lister. ‘Verwacht geen kantoor van honderden vierkante meters hoor’, nuanceert hij, ‘het gaat vooralsnog om een operating booth.’

Niet voor particulieren
De Canadese bank wil zich in Nederland, België en Luxemburg niet op de particuliere markt richten, aldus de woordvoerder. ‘We gaan ons voornamelijk bezighouden met dienstverlening op de kapitaalmarkt.’

Het Canadese bedrijf is al een tijdje van plan om naar de Benelux-regio uit te breiden, vertelt Lister. In het kader van een mogelijke uitbreiding nam RBC in juli 2017 Willem Ariens aan als managing director Benelux. Ariens werkte eerder negen jaar als directeur bij ABN AMRO voordat hij in 2009 switchte naar investeringsbank Nomura om daar als managing director te gaan werken.

Geen Brexit-motief
Dat de Canadese zakenbank nu op de Zuidas neerstrijkt heeft overigens niets met Brexit te maken, licht Lister vanuit het huidige Europese hoofdkantoor in Londen toe. ‘De Europese markt wordt na Brexit vanuit Frankfurt en Parijs bediend. We willen onze Europese voetafdruk vergroten en de Benelux lijkt ons een gezonde markt om dat te gaan doen.’

Royal Bank of Canada is een van de grootste én oudste banken in thuisbasis Canada. De in 1864 opgerichte bank heeft vestigingen in veertig landen, maar nog geen in Nederland. Buiten Canada is RBC voornamelijk actief in vermogensbeheer en het verlenen van financiële diensten voor investeerders en bedrijven.