Student‌ ‌overleden‌ ‌na‌ ‌schietincident‌ ‌in‌ ‌woning‌ ‌Zuidoost,‌ ‌mogelijk‌ ‌ongeluk‌ ‌

AMSTERDAM- Een 26-jarige student is afgelopen nacht overleden na een schietincident in zijn woning in Zuidoost. De politie doet nog onderzoek, maar vermoedt een noodlottig ongeval. 

Dat zegt een woordvoerder van de politie tegen NAP Nieuws. Rond 01.00 uur kwam er bij de politie een melding binnen dat een man gewond was geraakt in een studentenflat aan de Daalwijk in Zuidoost. Hij had een schotwond in zijn rug. Hulpdiensten hebben hem geprobeerd te reanimeren, maar hij is aan zijn verwondingen overleden.

Twee mannen en een vrouw hebben zich vanochtend bij de politie gemeld en zijn aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het incident. Onbekend is of er een wapen in de woning aanwezig was.

Klein feestje

Maartje Gerritsen (20), de onderbuurvrouw van de overleden student, zegt dat er een klein feestje aan de gang was in de woning boven haar. ‘Opeens hoorde ik een knal, daarna gegil’, vertelt ze. Hans van den Broek (29), de studentenbeheerder van het complex, baalt verschrikkelijk van het incident. ‘Het is erg jammer voor de buurt, het ging de laatste tijd juist weer beter.’ Gerritsen en Van den Broek voelen zich niet onveilig in de flat. Ze hebben van de politie begrepen dat het incident van vannacht een ongeluk is geweest.’

Dit  is niet het eerste incident in de omgeving van Daalwijk. Na een reeks geweldsincidenten eind 2018, waarbij onder meer een student in haar woning werd geschampt door een kogel, zette huisvester DUWO ‘s nachts bewakers in. Studentenunie ASVA opende een meldpunt ‘Onveilig Wonen’ en constateerde dat veel studenten die aan de Daalwijk wonen zich onveilig voelen. 

Naar aanleiding van de incidenten plaatse de gemeente onder andere meer straatverlichting aan en burgemeester Halsema bezocht de studentencampus aan de Daalwijk. Toch kan nog niet geconstateerd worden dat het gevoel van onveiligheid onder studenten is afgenomen, zegt Wietske Dotinga, vicevoorzitter van ASVA. ‘Vooral vrouwelijke studenten vinden het niet fijn om ‘s avonds laat over straat te gaan.’ Voor de ASVA is het incident van afgelopen nacht een aanleiding om weer met de gemeente, onderwijsinstellingen en DUWO in gesprek te gaan over de campus. ‘Er zijn nog steeds verbeterpunten, niet alle aanloop- en fietsroutes zijn bijvoorbeeld goed verlicht.’

DUWO laat weten na de vorige incidenten al de nodige veiligheidsmaatregelen te hebben getroffen. ‘We kunnen nu niet veel meer doen dan aanwezig zijn om met de studenten te praten en dat doen we ook’, zegt een woordvoerder. ‘We hebben begrepen dat het waarschijnlijk om een ongeluk gaat, we wachten het onderzoek van de politie af.’