Eerste agency voor dragartiesten: ‘Eindelijk professionele begeleiding’

AMSTERDAM – Amsterdam is de vestigingsplaats van de eerste drag agency van Nederland. The Drag Agency biedt dragartiesten professionele begeleiding bij het onderhouden van een netwerk en het organiseren van optredens. Inmiddels zijn er zeven artiesten bij het agentschap aangesloten.

Brand Berghouwer, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland, ziet de afgelopen jaren dat de populariteit van dragartiesten toeneemt. ‘Het is meer mainstream geworden. Dit zie je doordat dragqueens en -kings vaker voorkomen in de media, maar ook aan bijvoorbeeld het aantal dragcursussen dat gegeven wordt.’ Bij deze cursussen leren mensen hoe zij een dragoptreden kunnen geven.

Eigen geslacht 

Naast de toenemende populariteit valt het Berghouwer ook op dat drag steeds diverser wordt. ‘Terwijl drag eerst voornamelijk bestond uit mensen die optraden als een personage van het tegenovergestelde geslacht, zie je tegenwoordig meer variaties. Zo zijn er steeds meer mensen die juist hun eigen geslacht willen uitvergroten.’

Om aan de toenemende aanvraag van optredens te kunnen voldoen, heeft Daniëlle Jiskoot The Drag Agency opgericht. ‘We zijn de eerste. Als je naar Amerika kijkt zie je dat dragartiesten daar op de grootste podia staan en miljoenen volgers hebben op sociale media. Ondanks dat het hier ook steeds groter wordt, hadden de artiesten nog geen professioneel management.’ 

Onderhandelen 

Dit is ook de reden dat de artiesten zelf moesten onderhandelen over een vergoeding. ‘Als je in je eentje bent, is het vaak moeilijker om een goede prijs af te spreken. Daarbij onderschatten mensen vaak hoeveel werk er in een optreden zit. Het duurt uren voordat alleen de make-up en de kleding goed zijn. Een agency kan bij de onderhandelingen helpen’, aldus Jiskoot. 

Ook dragartiest Hoax LeBeau vindt het hebben van een management een vooruitgang. ‘Ik heb nu iemand die opkomt voor mijn rechten en belangen. De vergoedingen zijn over het algemeen veel te laag. Ik hoop dat daar nu verandering in gaat komen.’