Wat kan de Amsterdammer van het Jaar 2019 verwachten?

AMSTERDAM – Op zondagavond wordt in de Stadsschouwburg de prijs voor Amsterdammer van het Jaar uitgereikt. NAP Nieuws blikt terug met drie oud-winnaars: Dennis Gebbink, Iris Kuethe (foto) en Mark van Zandwijk. Wat heeft de prijs voor hen betekend?

Als Dennis Gebbink (53) met zijn vrienden door de binnenstad van Amsterdam loopt, gaat hij geregeld een kijkje nemen bij boekhandel Scheltema. Dan vraagt hij aan zijn metgezellen of ze ‘iets moois’ willen zien en wijst hij naar zijn naam op de muur met Amsterdammers van het jaar. ‘Daar ben ik erg trots op’, zegt Gebbink. In 2007 kreeg hij de titel. 

De prijs werd in 2005 voor het eerst uitgereikt en is bestemd voor mensen die een bijzondere maatschappelijke bijdrage hebben geleverd aan het Amsterdamse leven. Gebbink kreeg de onderscheiding als inspirator en oprichter van Only Friends, een sportclub voor kinderen met een handicap. Zijn zoon Myron werd in 1992 geboren met een motorische handicap waardoor hij geen kans had om te voetballen bij een gewone voetbalclub. Dennis begon een eigen club met acht gehandicapte jongetjes en inmiddels heeft de club een eigen sportcomplex in Amsterdam Noord met 762 leden verdeeld over 25 sporten.

‘Het is lastig te zeggen, wat de invloed is geweest van de prijs die wij in 2007 hebben gewonnen, maar het heeft absoluut geholpen. Het was voor sponsoren en andere betrokkenen een bevestiging dat wij bezig waren met een heel mooi initiatief.’ Dit jaar viert Only Friends zijn twintigjarig jubileum en Gebbink draagt inmiddels steeds meer werkzaamheden over aan zijn zoon Myron. ‘Myron geeft al jarenlang training aan de kinderen. Nu breng ik hem langzamerhand in aanraking met andere taken zoals het werven van sponsoren of het spreken voor publiek. Ik heb nog maar één droom, dat deze club honderd jaar oud wordt en die droom is bij Myron in goede handen.’

Colonne van kinderen naar Artis

Net als Only Friends bestaat ook het KinderBeestFeest inmiddels twintig jaar. Voor het feest komen ruim 1250 gezinnen met chronisch zieke of gehandicapte kinderen in 350 hulpverleningsvoertuigen naar Artis, om hun zorgen voor een dag te vergeten. In 2014 werd mede-oprichtster Iris Kuethe (52) uitgeroepen tot Amsterdammer van het Jaar. Kuethe droeg de prijs op aan de vrijwilligers die helpen bij het feest. ‘Natuurlijk voelde ik mij vereerd, maar het feest wordt mogelijk gemaakt door 1500 vrijwilligers. Zonder hun hulp zou er geen feest zijn en zou ik nooit Amsterdammer van het Jaar zijn geworden. Volgens Kuethe heeft haar onderscheiding het feest extra bekendheid opgeleverd. ‘In de eerste jaren zorgde de colonne van kinderen nog weleens voor verwarring bij andere weggebruikers, maar tegenwoordig weten bijna alle Amsterdammers dat de optocht onderweg is naar Artis voor het feest.’

Nog één keer naar Ajax

Drie jaar na Gebbink en twee jaar voor Kuethe werd Mark van Zandwijk in 2012 uitgeroepen tot Amsterdammer van het Jaar. Van Zandwijk (45) is coördinator bij de wensenambulance, een organisatie die helpt om de laatste wens van een terminaal zieke te vervullen. ‘We geven de patiënt de kans om nog een keer met hun familie uiteten te gaan, het huwelijk van hun kinderen bij te wonen of nog een keer een wedstrijd van Ajax te bezoeken’, vertelt Van Zandwijk. Nadat hij in 2012 werd uitgeroepen tot Amsterdammer van het Jaar is het aantal wensen niet toegenomen. ‘We vervullen nu zo’n 25 wensen per jaar en dat was voordat we de prijs wonnen ook al zo. De prijs was voor ons vooral een mooie erkenning en een positieve stimulans om op dezelfde voet door te gaan.’

Vanavond wordt in de Stadsschouwburg bekend gemaakt wie zich Amsterdammer van het Jaar 2020 mag noemen en wie de rest van zijn leven bij Scheltema naar binnen kan lopen om aan vrienden ‘iets moois’ te laten zien.

Update: zondagavond werd Merel Huizinga uitgeroepen tot Amsterdammer van het Jaar 2019. Huizinga (56) organiseert met haar stichting Philomela concerten voor onder andere ouderen, dementen en kinderen om klassieke muziek toegankelijk te maken voor iedereen. Huizinga kreeg bij de verkiezing een kwart van de 88.000 uitgebrachte stemmen.

Het plaquette met alle winnaars bij boekhandel Scheltema