Klimaatverandering in de stad: ‘Alles is al groen’

AMSTERDAM – Gesprekken over de klimaatproblematiek richten zich vaak op de toekomst van de continenten en oceanen, maar ook op kleine schaal lijken er verschillen zichtbaar. NAP Nieuws ging met stadsecoloog Fred Haaijen en boswachter Claudia Plaisier op pad om de veranderende natuur in Amsterdam te zien. 

Haaijen is samen met een team vrijwilligers op pad om wanden voor de IJsvogel te bouwen. ‘Het gaat goed met de ijsvogel. Dat komt onder andere door het veranderende klimaat. Hoewel je dat niet zou denken, kunnen ijsvogels niet tegen ijs. Steeds meer ijsvogels overleven de winter. Terwijl er tien jaar geleden nog maar vijf a tien ijsvogels in de stad waren, verwacht ik er dit jaar wel vijftig’, vertelt Haaijen. 

Paren 

Ook Plaisier ziet in het Amsterdamse bos dat de natuur er dit jaar vroeg bij is. ‘De ganzen komen bijvoorbeeld al samen. Dat zie je doordat ze allemaal koppeltjes aan het vormen zijn. Normaal gesproken beginnen ze pas rond eind februari, maar nu zijn ze al twee weken bezig.’ 

Nooit zeker 

Toch kunnen we volgens klimatoloog Bart Verheggen niet zomaar aannemen dat het veranderende klimaat de oorzaak van de hoge temperaturen is. ‘Hoewel de gemiddelde temperatuur wereldwijd toeneemt, kan je nooit met zekerheid zeggen dat de veranderende natuur veroorzaakt wordt door klimaatverandering. Wel wordt de kans op warm weer door de klimaatverandering steeds groter.’