Leipe Dennis: ‘Ik ben de regelneef van Donnie’

AMSTERDAM – Rapper Donnie is gaande. Hij is net vader geworden, heeft een hit met Frans Bauer en treedt wekelijks zo’n vier à vijf keer op. Donnie en zijn neef Leipe Dennis zijn onafscheidelijk. Waar Donnie is, is Leipe. Maar wie is hij eigenlijk? NAP Nieuws sprak met hem.

Het is tien over drie ‘s middags wanneer Leipe Dennis Elsa’s Café komt binnenlopen. Na een begroeting en stevige handdruk, loopt hij naar de gokmachine die een meter naast ons in de hoek van het café staat. ‘Sorry hoor, moet eerst heel even spelen.’ Een paar minuten later is Leipe Dennis twaalf euro rijker. Lachend neemt hij plaats aan het kleine tafeltje: ‘Verdien ik toch nog wat aan dit interview.’

Zullen we beginnen?

‘Ja, man. Let’s go.’

Hoe oud ben je?

‘Dertig man.’

Geboren en getogen in Amsterdam?

‘Ja, man. In Amsterdam-Oost. Tot mijn 22ste bij mijn ouders gewoond. Ik ben de oudste telg van de vier kinderen. Nu woon ik in Watergraafsmeer. Op het Ajax-terrein zeg maar. Legendarische grond, zoals de mensen dat wel eens zeggen.’

Diehard Ajacied?

‘Tja, ik heb niet zoveel met voetbal, maar het is leuk om mensen er zo enthousiast over te zien. Ik ben meer van de vechtsporten. Heb op jonge leeftijd gejudood. Boksen heb ik ook gedaan – begonnen rond mijn veertiende tot mijn vierentwintigste. Tussendoor nog wat powerlifting en kickboksen, maar dat laatste vond ik niet zo leuk eigenlijk. Tegenwoordig heb ik er geen tijd meer voor. Ik probeer al twee jaar lang mezelf te overtuigen om meer te gaan sporten. Maar het komt er gewoon niet van.’

Waar houd jij je zoal mee bezig, dat je het zo druk hebt?

‘Chillen, jonko’s roken, nog meer jonko’s roken en met Donnie op pad.’

Met Donnie op pad. Wat houdt dat precies in?

‘Ik doe mee aan zijn shows, denk mee met teksten, ben zijn chauffeur en produceer zo nu en dan. Al moet ik zeggen dat dat laatste niet zo veel meer doe. Ik vind het wel leuk om mee te denken over het proces, maar ik hoef het niet per se zelf te doen. Snap je? Executive producer, zeg maar. Dan zit ik naast iemand die aan het produceren is en dan denk ik mee. Geef ik aanwijzingen en tips. Ik ben nog wel even betrokken in het proces, maar op de achtergrond eigenlijk.’

Je bent dus Donnies rechterhand.

‘Zo zou je het wel kunnen zeggen, ja. Ik zeg altijd de regelneef. Letterlijk.’

Vind je het niet vervelend om in de schaduw van Donnie te staan?

‘Nee, man. Ik ben nooit die guy geweest die in de spotlight wil staan. Snap je? Het hele maakproces vind ik eigenlijk het leukste. Hoe verder het daar vanaf komt, hoe minder tof ik het vind.’

Je bent dus de neef van Donnie. Waren jullie van jongs af aan al zo close?

‘Donnie is vijf jaar jonger dan ik. Ik heb hem bij wijze van spreken geboren zien worden. We zijn allebei een beetje de mafketels van de familie. Dus daarom klikt het wel denk ik. Maar het is niet dat we vanaf begin af aan met elkaar chillden. Het is een beetje begonnen met de muziek, dat we dag en nacht met elkaar optrokken. Na verloop van tijd groeiden we ook steeds dichter naar elkaar toe.’

Wanneer is die samenwerking begonnen?

‘Ik maakte beats en Donnie schreef teksten. Maar dat deden we los van elkaar. In 2010 kreeg ik het idee dat we dat maar moesten combineren. En daar is toen de tune ‘Visserszoontje’ uitgekomen. Die hebben we opgestuurd naar ‘Drop Your Demo’ van JuizeFM. Die kwam op nummer 1 in de ‘Drop your Demo’ top 5. Een week later stuurde Donnie nog een track op. Die stond weer op 1. Toen werd ‘ie uitgenodigd in de studio. En daar is het allemaal mee begonnen.’

Is in die tijd de bijnaam ‘Leipe Dennis’ ontstaan?

‘Ja, dat is ook een verhaal op zich. Weet niet of ik dat moet vertellen eigenlijk. Is wel een soort van exposing van mezelf. Volgende vraag.’

Waarom wil je dat niet vertellen?

‘Het is niet omdat je het niet mag weten, maar ik heb dat verhaal liever niet zwart op wit op papier.’

Ondertussen komt Martijn van Eijzeren, beter bekend als Stuntkabouter, het café binnengelopen.

Stuntkabouter: Fakka?

Leipe Dennis: ‘Fakka. We hadden het net toevallig over je.’

Stuntkabouter: ‘Wat mooi.’

Leipe Dennis: ‘Je ruikt naar kibbeling’

Stuntkabouter: ‘Ik heb net kibbeling gegeten. En een broodje haring. Heel lekker. Wij zijn buiten.’

Leipe Dennis: ‘Is goed ouwe.’

Leipe Dennis wendt zich weer tot mij: ‘Ik kan het altijd goed vinden met Martijn. Soort van like-minded fat guys. We houden allebei van eten. We hebben het ook heel vaak over eten. Over allerlei recepten en dat soort dingen.’

Is dat je passie naast muziek?

‘Ja, man. Kook bijna altijd wel als ik er tijd voor heb. Van Surinaams tot pasta man. Ik maak echt van alles en nog wat. Ik krijg ook altijd complimenten over mijn eten. En films kijken. Dat is ook een grote passie van mij. Dat doe ik ook altijd wel eigenlijk als ik er tijd voor heb.’

Wat zijn jouw toekomstplannen?

‘Heel veel geld verdienen en heel veel jonko’s roken.’

Met muziek?

‘Ja, of met iets anders dat veel geld oplevert. Ik ben de moeilijkste niet, snap je. Ik ben wel een hosselaar. Linksom of rechtsom: er moet wel gewoon gegeten worden.’

Wie rapper Donnie kent, kan niet om Leipe Dennis (30) heen. Leipe Dennis is de regelneef van rapper Donnie (25). Hij produceert beats, onder andere van de nummers René Froger en Heb je jonko voor mij, is Donnies chauffeur en denkt mee met het schrijven van Donnies teksten. Daarnaast is Leipe onderdeel van Donnies shows, waar hij er naar eigen zeggen nog geen één van gemist heeft. In 2018 brachten Donnie en Joost een ode aan Leipe Dennis met het gelijknamige nummer ‘Leipe Dennis’. Op de vraag naar zijn volledige naam, antwoordt Leipe Dennis: ‘Leipe is m’n voornaam en Dennis is m’n achternaam.’