Sorry, uitverkocht: uw kaarslicht tijdens donkere dagen

Terwijl de vraag naar warmte en gezelligheid groot is, zijn kaarsen schaars in de stad. Bij supermarktketens en drogisterijen treffen klanten lege schappen aan. Uitwijken naar niet-essentiële winkels is tijdens de lockdown geen optie.

Als ik dan toch op mijn studentenkamer moet zitten, dan maar wat kaarsen halen voor de sfeer, dacht Marie Jonkeren (25), ‘maar dat bleek onmogelijk.’ Marie is niet de enige die geen kaarsen kan vinden in de stad. Na het toiletpapier is er tijdens de tweede lockdown een run ontstaan op dinerkaarsen. In veel filialen van supermarktketens als Albert Heijn, Jumbo en Dirk zijn de schappen al een paar weken leeg.

Wie uitwijkt naar het internet komt bedrogen uit, want ook online raakt de voorraad op. Webshops van de Kaarswinkel en Dille & Kamille zagen de vraag naar kaarsen afgelopen jaar sterk groeien. ‘Vanaf september is de verkoop zelfs verdubbeld’, zegt Jessica Wintz, woordvoerder van Dille & Kamille. Inmiddels zijn de meeste vlambare producten op hun website uitverkocht. ‘Leveranciers ontvangen heel veel bestellingen’, zegt Wintz, ‘waardoor de levertijden oplopen.’ 

 

lege-schappen
Door de hele stad treffen winkelaars lege schappen aan

Productiecapaciteit
Een van die leveranciers is Bolsius. De kaarsfabrikant – voor onder andere Albert Heijn en Kruidvat – zag de verkoop het afgelopen jaar met vijftien procent stijgen ten opzichte van 2019. ‘Met name bij de theelichten en dinerkaarsen’, zegt Philip Malmberg, CEO West-Europa. De grotere vraag is volgens Malmberg een direct gevolg van de coronacrisis: ‘Mensen brengen meer tijd thuis door en kopen kaarsen om het gezellig te maken.’ 

Kim Blom, persvoorlichter van de HEMA, sluit zich daarbij aan. Hoewel de  HEMA-winkels moesten sluiten ging de verkoop online en in Jumbo-filialen door. Inmiddels zijn ze door een groot deel van de voorraad heen. ‘We komen langzaam weer op adem’, zegt Blom. ‘De coronamaatregelen hebben gezorgd voor een lagere productiecapaciteit, waardoor de voorraad kleiner was dan normaal.’

Ook bij Bolsius is de productie tijdens de eerste coronagolf afgeschaald. ‘We zijn wat voorzichtiger geweest met het aanleggen van een voorraad’, zegt Malmberg, ‘omdat we niet zeker wisten hoe de markt zich ging ontwikkelen.’ Daar ondervinden ze nu de gevolgen van. Toch is het tekort, volgens Malmberg, voornamelijk veroorzaakt door de grote vraag naar kaarsen.

Tuincentra
Hoewel Amsterdammers massaal sfeerverlichting inslaan, brengt de lockdown fabrikanten niet op alle vlakken groei. ‘Restaurants en hotels – normaal grote afnemers – zijn helemaal weggevallen’, zegt Malmberg, ‘Net als non-foodwinkels.’ Tijdens de vorige lockdown bleven de niet-essentiële zaken wel open. ‘Toen zagen we dat veel mensen bij tuincentra kaarsen kochten. Nu moet je naar de supermarkt.’

Wie echt niet zonder kaarslicht wil zitten deze winter, kan gelukkig altijd zelf nog aan de slag. Op sociale media staan talloze uitlegvideo’s over draaikaarsen en webshops bieden ecologische grondstoffen aan om zelf kaarsen te maken. Al moet de doe-het-zelver niet te lang wachten. Want, volgens de Kaarswinkel, gaan ook de grondstoffen als zoete broodjes over de toonbank.

Amsterdam is sinds maart 2020 een stuk stiller dan voorheen. In De Stille Stad onderzoekt NAP Nieuws hoe de stad en haar bewoners sinds het begin van de coronacrisis zijn veranderd. Hoe vergaat het de pandemie-hobbyisten bijvoorbeeld? En hoe is het met de dierenasielen, die haast leeg zijn doordat elke Amsterdammer op zoek is naar een harig lockdownmaatje?