Het aantal positieve testen daalt sterk, maar de testbereidheid ook

Afgelopen week is het aantal positieve testen in alle stadsdelen van Amsterdam gedaald. Uit cijfers van de GGD blijkt dat het aantal inwoners dat zich liet testen ook afnam. Door de invoering van de snelle blaastest moet de testbereidheid weer toenemen.

Coronabesmettingen-Stadsdelen-week-4-1

In de gemeente Amsterdam daalt het aantal coronabesmettingen al zes weken lang. Afgelopen week (25 t/m 31 januari) daalde het totaal aantal positieve testen met 40 procent, van 1.434 naar 857. Vorige week ging het om een afname van 17 procent. Alle stadsdelen bevinden zich nu op risiconiveau ‘zorgelijk’. 

Het RIVM meldde dinsdag dat het aantal positieve coronatesten in Nederland met 20 procent is gedaald naar 164 besmettingen per 100.000 inwoners. Het aantal positieve gevallen in Amsterdam ligt met 98 per 100.000 inwoners een stuk lager dan het landelijk gemiddelde. Omdat het aandeel van de zeer besmettelijke Britse variant wel toe is genomen, besloot het kabinet de lockdown tot 2 maart te verlengen. Wel werden in de persconferentie dinsdagavond kleine versoepelingen voor het onderwijs en de detailhandel bekend gemaakt.

Verloop-aantal-positief-geteste-personen-Amsterdam

Snelle blaastest

Vanaf 3 februari kunnen Amsterdammers zich in de teststraat voor voetgangers en fietsers in de RAI middels een snelle blaastest laten testen. De SpiroNose heeft zich in proefopstellingen bewezen en werd afgelopen weken al ingezet op de testlocatie in Amsterdam-Noord. GGD Amsterdam maakte bekend dat de teststraten in Zuidoost en Sloterdijk snel zullen volgen, waarna de blaastest landelijk wordt uitgerold.

De GGD hoopt met de SpiroNose het testen laagdrempeliger te maken. De uitslag is binnen een paar minuten bekend en bovendien is de test een stuk prettiger dan het alom bekende wattenstaafje. Het apparaat ruikt aan de adem die je uitblaast of je mogelijk bent besmet met het coronavirus. Met 70 procent zekerheid kan de ‘elektronische neus’ vaststellen of je besmet bent. Als de uitslag onzeker is, volgt alsnog een PCR-test.

blaastest
De SpiroNose blaastest

Bron: GGD Amsterdam

Het nadeel van de SpiroNose is dat hij heel gevoelig is. Zo is de test niet inzetbaar in de drive through teststraat van de RAI, omdat de uitlaatgassen de uitslag beïnvloeden. Ook met alcohol moet worden opgelet: volgens de GGD moet er minstens acht uur zitten tussen het laatste drankje en de test. Daarom doet GGD Amsterdam in de RAI ook proeven met een snellere PCR-test. Deze zogenaamde LAMP-test is zeer betrouwbaar en geeft binnen enkele uren de uitslag.

 


Update: Enkele dagen na het verschijnen van dit artikel heeft GGD Amsterdam de weekcijfers ingetrokken omdat ze incompleet bleken. Volgens GGD Amsterdam konden door nieuwe systeembeveiliging de postcodes niet gekoppeld worden aan een deel van de positieve testuitslagen. Hierdoor zijn deze niet toegewezen aan een stadsdeel.

De overkoepelende gegevens zijn wel correct: in alle stadsdelen zijn tussen de 50 en 150 inwoners positief getest, daarmee bevinden alle stadsdelen zich op niveau zorgerlijk; in de gehele veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland nam het aantal positieve testen af met 17 procent.


 

De cijfers zijn gebaseerd op de weekcijfers van GGD Amsterdam en het RIVM. Omdat sommige besmettingen later worden gemeld, kunnen de gerapporteerde cijfers nog worden aangepast. Het RIVM benadrukt dat niet alle mensen met corona zich laten testen, waardoor het werkelijke aantal besmette personen waarschijnlijk hoger ligt.