Herstellende alcoholisten tijdens corona: ‘Grijp niet naar de fles, maar naar de telefoon’

De lockdown is voor niemand makkelijk. Maar wat als je herstellend alcoholist bent en contact met lotgenoten dé manier was om je verslaving in de hand te houden? NAP Nieuws sprak met Vincent, die lid is van de Anonieme Alcoholisten (AA).

Hoe zag een AA-meeting eruit voordat Nederland in lockdown ging?

‘Er zijn verschillende formats. Zelf ik ben lid van een zogenoemde twaalfstappengroep. In die groep wordt elke week een van de twaalf stappen van de AA behandeld. Iedereen vertelt over wat die stap op dat moment voor hen betekent. Dat doe je natuurlijk niet voor de eerste keer als je al langer lid van AA bent. Ik sta zelf in mei dit jaar al elf jaar droog, maar toch brengen de stappen iedere keer weer nieuwe inzichten in je naar boven.’

En hoe gaat dat er nu aan toe?

‘Sommige groepen komen nog wel bij elkaar, maar dat zijn er nog maar weinig. Bij deze groepen moet je vooraf een plekje reserveren, en als het vol is kom je er niet meer bij die avond. Als alternatief zijn er mogelijkheden op internet. Maar sommige mensen kunnen dat niet, die hebben daar niets mee en haken af. Toch is het is al een aantal keren gebeurd dat we op Zoom iemand hebben die voor het eerst aanhaakt. Al krijgen we wel minder aanmeldingen omdat de drempel voor veel mensen hoger is. Je begint aan iets onzekers en sommigen vinden dat moeilijker online.’

Je moet vooraf een plekje reserveren, en als het vol is kom je er niet meer bij die avond

Dat klinkt alsof het niet altijd makkelijk gaat.

‘Nee, dat gaat het ook niet. Gelukkig kun je nog steeds afspreken met je sponsor. Dat is je buddy die met jou één voor één die twaalf stappen gaat uitdiepen. En dat werkt aan twee kanten, want dat helpt de sponsor zelf ook weer in zijn of haar herstel. Verder krijg je al snel ook wel vrienden binnen zo’n club als AA. Een van de vuistregels is dan ook: als je het moeilijk hebt grijp niet naar de fles, maar naar de telefoon. Dat contact is nog altijd mogelijk.’

Is de AA dan nog wel anoniem?

‘Het is traditie dat we elkaar alleen bij de voornaam kennen. Maar het ligt er helemaal aan hoe je er zelf mee om gaat. Voor mij is het helemaal geen probleem dat mensen weten dat ik alcoholist ben, daar schaam ik me niet voor. Maar andere mensen moeten daar vanwege hun baan bijvoorbeeld voorzichtig mee zijn. Als je als AA-lid naar buiten treedt, moet je overigens wel altijd je anonimiteit handhaven. Voor dit artikel mag je bijvoorbeeld mijn voornaam noemen, maar niet mijn achternaam. Dat gaat niet om mij, maar om de AA-boodschap.’ 

Voor mij is het helemaal geen probleem dat mensen weten dat ik alcoholist ben, daar schaam ik me niet voor.

Wat doet u nu naast de meetings om te voorkomen dat u een terugval krijgt?

‘Wat mij ontzettend helpt is voorlichting geven. Dat mis ik heel erg in deze tijd. Bij onze voorlichtingen in klinieken proberen we mensen te laten weten dat ze bij de AA terecht kunnen. Daarnaast geven we ook voorlichting op scholen. Als je jonge kinderen kan vertellen over wat er allemaal mis kan gaan, dan hoop je dat je jongeren bereikt en kan voorkomen dat ze verslaafd raken. Maar de voorlichting is ook belangrijk voor mijn eigen ontwikkeling. Als ik voor een groep sta, moet ik goed nadenken over de vragen die mensen stellen en dat zorgt ervoor dat je er weer even mee bezig bent. Dat helpt mij weer in mijn herstel.’

Amsterdam is sinds maart 2020 een stuk stiller dan voorheen. In De Stille Stad onderzoekt NAP Nieuws hoe de stad en haar bewoners sinds het begin van de coronacrisis zijn veranderd. Hoe vergaat het de pandemie-hobbyisten? En hoe is het met de dierenasielen, die haast leeg zijn doordat elke Amsterdammer op zoek is naar een harig lockdownmaatje?