Staat verzoekt Hof avondklok in stand te houden tot hoger beroep

De Nederlandse staat heeft een verzoek ingediend bij het Gerechtshof in Den Haag om het schorsen van de avondklok uit te stellen. De Staat wil dat de avondklok gehandhaafd blijft totdat het hoger beroep dient. Eerder vandaag oordeelde de voorzieningenrechter dat de avondklok per direct moet worden opgeheven.

Het hof buigt zich vanmiddag om 16.00 uur over het verzoek van de Staat. Als het verzoek wordt toegewezen, blijft de avondklok tot een eventueel hoger beroep in stand. Deze zal vanavond dan gewoon gelden. Het hof buigt zich over de vraag of de overheid een zwaarwegend belang heeft om de avondklok tot dan in stand te houden. Dit belang moet zwaarder wegen dan het belang van Viruswaarheid, dat de rechtszaak aanspande. Het hof neemt in die afweging niet mee of een hoger beroep kans van slagen heeft.

De rechtbank Den Haag stelde Viruswaarheid vanochtend in het gelijk. Viruswaarheid eiste dat de avondklok buitenwerking werd gesteld. Volgens de rechter kan de avondklok niet onder de noodwet worden ingevoerd, omdat er geen sprake is van een directe noodsituatie. ‘De conclusie is dat de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag ten onrechte is geactiveerd (…). Dat brengt met zich dat de daarmee verbonden Tijdelijke regeling komt te vervallen.’

‘We zijn de uitspraak op dit moment nog aan het bestuderen’, zegt Anna Sophia Posthumus, woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Later vandaag komt het ministerie met een update over de gevolgen van de uitspraak, aldus de woordvoerder.

Volgens de rechter was er genoeg tijd om de maatregel in de Tweede Kamer te behandelen. Het feit dat er van te voren over de wet kon worden gediscussieerd ziet de rechter als bewijs dat er geen sprake was van een noodsituatie. Op Twitter schrijft de Rechtbank Den Haag: ‘Het is een tijd van grote zorg en moeilijke beslissingen, maar juist ingrijpende maatregelen als de avondklok moeten op goede wetten gebaseerd zijn.’

De PVV wil dat er zo snel mogelijk een spoeddebat in de Tweede Kamer wordt gehouden over de uitspraak. De partij sprak zich samen met de partijen Denk, Partij voor de Dieren en de SGP al langere tijd uit tegen de avondklok.