Hoe IJburg verbinding zoekt na bedreigingen tegen dominee

Dominee Alexander Noordijk van kerk De Binnenwaai op IJburg is de afgelopen weken meerdere keren bedreigd, onder andere vanwege zijn geaardheid. Samen met buurtorganisatie Alle Kleuren Oost roept hij nu op tot meer inclusiviteit in de wijk.

“Afgelopen week zat ik alleen te werken, toen er weer een groep jongeren zich buiten verzamelden”, vertelt hij. “Ik voelde me niet oké, dus ik heb mijn spullen gepakt om naar huis te gaan. Toen hij naar buiten stapte werd hij door de jongeren bedreigd. Hij vluchtte naar binnen. “Toen gingen ze bij de deuren en ramen staan. Ze waren het handen aan het slaan en obscene gebaren aan het maken. En alles werd gefilmd met een mobiele telefoon.”

Na het incident zocht Noordijk contact met de buurtorganisatie Alle Kleuren Oost, die zich inzet voor meer inclusiviteit in het stadsdeel. “Ik wilde niet gaan polariseren. Daar ben ik tegen. Dus ik heb contact gezocht met de vraag: hoe moet ik dit nou oppakken? Want ik baal hiervan.”

Samen delen ze nu regenboogvlaggen uit, en met de actie ‘Samen IJburg’ vragen ze aandacht voor de diversiteit van de wijk. “Het gaat om een diversiteit aan diversiteiten”, vertelt Bas Zwiers van Alle Kleuren Oost. “Moslim, zwart, trans, bruin, doener, dier, ondernemer, volwassen, agnost, ouder, single… We willen echt iedereen hiermee aanspreken.”

https://www.instagram.com/p/CLPGnuwroYx/

“Belangrijk is dat we het gesprek met elkaar blijven aangaan”, vertelt ambassadeur Jaika Koot. “Nu is het de jongere die een homostel belaagd, maar in Amsterdam is ook een transpersoon in de metro aangevallen. Met regelmaat worden er hoofddoeken van mensen afgetrokken. Het is allemaal heel erg, en we moeten samen kijken hoe we dat met elkaar gaan oplossen.”