Gewonde bij schietpartij in Amsterdam-Zuidoost

Bij een schietpartij in Amsterdam-Zuidoost is maandagmiddag een persoon gewond geraakt. Rond 15:00 kreeg de politie een melding van een schietpartij op de Papendrechtstraat. Eenmaal ter plaatse troffen de agenten een gewonde man aan. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. De dader is nog op de vlucht.

Dit is de vijfde schietpartij binnen iets meer dan 24 uur in Amsterdam. Zondagmiddag vond een schietpartij plaats in Nieuw-West, in Noord raakte dezelfde avond een man gewond door een schietincident en in hetzelfde stadsdeel werd in de nacht van zondag op maandag een woning beschoten. De bewoner daarvan bleef ongedeerd. Een jongen van 16 jaar kwam zondagmiddag om bij een schietpartij in de Sinderenstraat in Zuidoost, niet ver van de plek waar maandagmiddag ook werd geschoten.

Ik vind het wel een beetje eng

Charles Manu

Een paar uur na het incident in de Papendrechtstraat lopen Bean en Lahkwinder Singh met hun jonge dochter langs het afgezette gebied. Van de schoten hebben ze niets gehoord, al kunnen ze vanaf hun woning de straat inkijken. ‘We liepen naar buiten en zagen gelijk drie politieauto’s, dan schrik je’, vertelt Bean Singh. ‘Ik vind het heel erg eng. Gistermiddag is ook al iemand overleden door een schietpartij. Dat was in de buurt waar ik opgroeide’, vertelt ze. Bang om over straat te lopen zijn ze nog niet. ‘We lopen altijd even een rondje, dat is fijn. Al ben ik hierdoor wel meer alert.’ Ik hoop dat we snel iets horen over wat er gebeurd is. Dat zou ons geruststellen.’ 

‘Ik liep naar buiten en ik zag opeens dit’, vertelt Mitchell Simons wijzend naar de aanwezigheid van meer dan vijftien agenten en rood-witte linten. ‘Dat is wel raar. Gisteren met die andere schietpartij was ik op werk. Ik loop nu niet perse met een ander gevoel over straat.’ Charles Manu wil met zijn twee jonge kinderen het afgezette gebied inlopen. ‘Ik kom net van werk, wij wonen hier in de straat’, vertelt hij in het Engels. ‘Het is verschrikkelijk. Ik vind het wel een beetje eng.’

Update 18 januari 18:30

Een dag na de schietpartij meldt de politie dat zij nog op zoek zijn naar de dader. Over het motief van de dader wil de politie niks zeggen. Het slachtoffer, een 20-jarige Amsterdammer, ligt nog in het ziekenhuis en is aanspreekbaar.