Hoger onderwijs weer open, wel verwarring over mondkapjes

Het hoger onderwijs is weer open, zoals bekendgemaakt tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag. De heropening gaat gepaard met twee nieuwe adviezen: in onderwijsgebouwen moeten altijd mondkapjes worden gedragen, ook zittend, en het advies is geen stoffen of zelfgemaakte exemplaren te dragen.

Studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn opgelucht dat ze op de campus van het Roeterseiland weer fysiek onderwijs mogen volgen. Maar onder veel studenten en medewerkers heerst verwarring over de mondkapjes. Vooral welke mondkapjes gedragen mogen worden is voor velen onduidelijk. Student politicologie Noor Vissrem (20) houdt desgevraagd twijfelend haar mondkapje omhoog: ‘Ik weet het niet, is dit de goede?’

UvA-medewerker Stephen van den Bijlaard (61) antwoordt aarzelend wanneer hem gevraagd wordt welk mondkapje hij zelf bij zich heeft: ‘De mondkapjes in de winkels lijken erg op elkaar. Ik vind het moeilijk om te zien welke medisch zijn en welke niet.’

Van den Bijlaard heeft gemengde gevoelens over de heropening van het hoger onderwijs. Hij zag vandaag in de bibliotheek weinig studenten een mondkapje dragen: ‘Ik denk dat het irreëel is om te verwachten dat studenten zich allemaal aan de mondkapjesplicht gaan houden.’

Als dit nodig is om het onderwijs te heropenen, dan vind ik het absoluut goed om het wel te doen.

Student Saul Frenkel (20)

Psychologiestudent Sarah Moerdijk (22) herkent zich niet in dit beeld: ‘Ik zorg dat ik via sociale media op de hoogte blijf van de laatste regels.’ Volgens Moerdijk dragen de meeste studenten binnen de gebouwen van de UvA een mondkapje. ‘Als mensen hun mondkapje afzetten, zijn er speciale bewakers die zorgen dat je het mondkapje weer opdoet.’  

Medestudent Saul Frenkel (20) vindt het ‘fantastisch’ dat het onderwijs fysiek plaatsvindt, maar hem is het minder duidelijk aan welke regels hij zich moet houden: ‘Het mondkapje hoeft alleen op wanneer geen afstand gehouden kan worden, toch?’ Het liefst draagt Frenkel geen mondkapje. ‘Maar als dit nodig is om het onderwijs te heropenen, dan vind ik het absoluut goed om het wel te doen’, zegt hij.