EK zaalvoetbal van start: is Oranje kansrijk in eigen land?

Vandaag start in Amsterdam het EK zaalvoetbal, ook wel futsal genoemd. In 1989, de vorige keer dat Nederland gastland was van een eindtoernooi, bereikte het de WK-finale. Ligt er weer succes in het verschiet?

Andrea Bocelli en Gregory Porter moesten hun concerten verplaatsen, maar wie wél naar de Ziggo Dome afreist is de Europese zaalvoetbaltop. Zestien landen gaan uitmaken wie zich op 6 februari Europees kampioen mag kronen. Naast de Ziggo Dome (11 duizend plekken) in Amsterdam is ook het Groningse Martiniplaza (4 duizend plekken) met een oceaanblauwe vloer omgeturnd tot futsaltempel. En hoewel coronamaatregelen de tribunes de eerste wedstrijden leeghouden, is niet uitgesloten dat het kabinet binnenkort toch versoepelt. De NOS zendt het hele toernooi uit. Het als laagst geplaatste Nederland (19) is na acht jaar terug op een EK. In 2014 sneuvelde het al in de groepsfase.

De lage plaatsing ten spijt is Nederland kwalitatief niet veel minder dan de rest. Wel is het de underdog, zegt oud-keeper Peter Rozenbeek, 85-voudig futsalinternational en tijdens het toernooi co-commentator bij de NOS. ‘In de voorbereiding heeft Nederland tegen toppers als Portugal en Argentinië laten zien mee te kunnen met dat niveau.’

Zware kluif

Door een ongelukkige potindeling was een confrontatie met één wereldtopper in de poule onvermijdelijk. Dat werd regerend wereld- en Europees kampioen Portugal – met strateeg João Matos, WK-held Pany Varela en baltovenaar Zicky Té – aangevuld met andere toptieners Servië (6) en Oekraïne (10). Vanavond begint Oranje in de Ziggo Dome tegen die laatste.

De groepsfase doorkomen wordt een zware kluif, maar Rozenbeek ziet kansen tegen het fysiek sterke Oekraïne. ‘Als je door wilt moet je meteen resultaat halen. En hopen dat het gevoel van ‘thuisspelen’ een boost geeft.’ Portugal kampt met coronabesmettingen, en levende legende en talisman Ricardinho ging onlangs met pensioen. Rozenbeek: ‘Wie weet levert dat kansen op, maar het Portugese club- en landenniveau is echt heel hoog.’

Niet te graag willen

Eerst de groepsfase doorkomen, daarna is het een loterij, zegt John de Bever. De Bever, nu volkszanger, werd in 1997 uitgeroepen tot beste zaalvoetballer ter wereld. Hij ziet Portugal als ‘ingecalculeerd verlies’, maar vindt Servië en Oekraïne ‘te doen’. Haalt Nederland het niet, dan wil De Bever in de toekomst zelf wel voor de groep staan. ‘Maar ik hoop natuurlijk dat Max Tjaden (bondscoach, red.) het goed gaat doen. Dat verdient hij.’

De Bever noemt Nederland tactisch sterk. ‘Een aantal jongens uit de selectie vertelden me dat zij de nul houden het allerbelangrijkste vinden. Denkend vanuit dat standpunt komt het misschien wel goed.’ De ploeg kent veel sierlijke spelers met Marokkaanse roots. Daar zit volgens de Bever ook de zwakte. ‘Ze willen veel goals maken, maar als ze achter komen geven ze snel op. Dat zit in hun voetbalcultuur, maar in internationale wedstrijden moet je zo min mogelijk weggeven. Die worden pas in de laatste tien minuten beslist.’ Rozenbeek ziet ‘een hecht collectief’, maar noemt ‘te graag willen’ als mogelijke valkuil voor Oranje.

‘Als Nederland presteert, gaat het hele land ervoor zitten.’

John de Bever, in 1997 beste zaalvoetballer ter wereld

De grootste overwinning

Op wie moeten we bij Nederland letten? Rozenbeek noemt keeper Manuel Kuijk, die zich bij FC Eindhoven stormachtig ontwikkelde. Maar ook van de ‘fijnbesnaarde linkspoot’ Karim Mossaoui en ‘stille leider’ Mats Velseboer verwacht hij veel. Jordany Martinus en Saïd Bouzambou staan voorop, volgens Rozenbeek ‘spelers waarvoor je op de banken gaat staan’. Buiten Nederland zijn de ogen vooral gericht op de Italiaanse pingelaar Alex Merlim, en Rozenbeek tipt ook de Braziliaanse Rus Robinho. ‘Die haalt de bal bij de keeper op en stuurt zijn medespelers naar voren, een spektakel om te zien.’

Maar met het gastlandschap heeft Nederland de grootste overwinning wellicht al binnen voordat er überhaupt een bal rolt. De Bever: ‘In het begin lachten we om het vrouwenvoetbal, maar na het gewonnen EK was alles mogelijk. Vroeger speelden wij in het buitenland voor 50 duizend man. Als Nederland presteert, gaat het hele land ervoor zitten.’ Rozenbeek hoopt vooral dat er straks toch toeschouwers naar binnen kunnen. ‘Het is zo intens. Doelpunten, acties… Ik hoop dat bij mensen het zaalvoetbalvuurtje gaat branden.’