Klanken | Exposeren in iemands voortuin, het kan in Tuttifruttidorp

Ontwerper Simon de Boer (61) bouwde in zijn voortuin een eigen expositieruimte van 5 m2: de Tiny Showroom. Vanaf eind februari kunnen lokale kunstenaars daar hun werken op een laagdrempelige en kosteloze manier tonen. In aanloop naar de eerste tentoonstelling maakt De Boer korte radio-uitzendingen, de Tiny Radio, waarin hij makers en actieve buren aan het woord laat.

Dit keer is glasblazer en -ontwerper Yvon Trossèl de gast in de Tiny Radio. Al dertig jaar beoefent Trossèl haar vak. Ze ontmoette De Boer drie jaar geleden per toeval in het Rembrandtpark bij het uitlaten van de hond, en zijn sindsdien goede vrienden. Over haar aankomende expositie in de Tiny Showroom is ze enthousiast: ‘Omdat het kleinschalig is, durf ik het aan’.

Op het eerste gezicht lijkt het zwarte houten huisje in de voortuin van Mandarijnenstraat 78 een als alle andere in Tuttifruttidorp. Een opslagschuurtje. Toch valt die impressie bij binnenkomst in ‘de Showroom’ weg: de muren zijn wit gestuukt en helder verlicht door De Boer’s zelfontworpen lampen. ‘Niet iedereen heeft geld om te exposeren’, vertelt De Boer over zijn motivatie voor het project. 

In maart 2021 kwam De Boer in Tuttifruttidorp wonen. ‘Tuttifruttidorp is vanwege zijn architectuur wat geïsoleerd van Tuindorp Oostzaan en vormt echt een eigen dorp’, zegt De Boer. ‘Ik denk dat de buurt iets nodig heeft om gekieteld te worden. Vaak denken mensen dat kunst alleen de Nachtwacht is, maar het kan ook zijn wat de buurvrouw maakt.’

Kloof

Naamsbekendheid hoopt De Boer vooral via via te genereren. ‘In december heb ik op de kerstmarkt op het Zonneplein e-mailadressen verzameld om mensen op de hoogte te houden.’ Verder maakt De Boer deel uit van Cultuurtafel Amsterdam Noord, een coöperatie die cultuurorganisaties en -initiatieven bijeenbrengt. ‘Ik hoop dat Tiny Showroom als expositieruimte bezoekers de verschillende buurten van Amsterdam Noord meer laat ontdekken.’

De Boer ziet een kloof ontstaan tussen de chique ‘kustbebouwing’ aan het IJ en de woonwijken daarachter. ‘We moeten zorgen voor verbinding tussen de kust en achterland’, zegt De Boer. Hij ziet een rol voor culturele wandelingen door de nieuwe en oude wijken. 

Ook heeft De Boer net bij het buurtfonds een aanvraag ingediend voor een ontwerpwedstrijd voor een vlag voor Tuttifruttidorp. ‘Tuindorp Oostzaan vierde in 2021 zijn 100-jarig bestaan. De buurt ontwierp toen een vlag, maar die zie je in Tuttifruttidorp nergens hangen’, verklaart De Boer. De tot favoriet verkozen vlag zou dan langs de wijkgrenzen van het dorp komen te hangen.

Buurtfunctie

Tuttifruttidorp kent de afgelopen jaren een wisseling van buurtbewoners. Kinderen groeien er op, de bewoners worden ouder en het trekt weer nieuwe bewoners aan. Toch blijft in Tuttifruttidorp de periode die je er woont tellen, dat blijkt meteen uit een willekeurige ontmoeting.

Een buurvrouw verwoordt het als volgt: ‘Mijn naaste buren wonen er al zo lang als ik er woon. We maken altijd nog een praatje en ik weet dat ik daar terecht kan, maar met veel nieuwe buren heb ik nog geen woord gewisseld’. Daar wil De Boer verandering in brengen.

Het liefst ziet De Boer zijn Tiny Showroom uitgroeien tot een verbindende kracht in de buurt. Niet voor niets heeft hij zijn expositieruimte in de stijl van de bestaande schuurtjes ontworpen. ‘Gaat het lukken met die buurtfunctie? Ik denk dat het nog een harde dobber wordt, maar met de Tiny Showroom komt het wel goed’.  

De Tiny Showroom gaat in de weekenden open vanaf 26 februari en is doordeweeks op afspraak te bezichtigen (www.tinyshowroom.nl).