‘In een bedrijf als Ajax is iedereen vervangbaar, ook Marc Overmars’

Het vertrek van technisch directeur Marc Overmars, na grensoverschrijdend gedrag, laat een groot gat achter bij Ajax. Wat betekent de situatie voor de sportieve, financiële en technische toekomst van Ajax?

Begin december was in de wijde omtrek van Amsterdam een kreet van opluchting te horen. Technisch directeur (TD) Marc Overmars tekende een nieuw, met goud omrand contract tot 2026. Naar verluidt kon hij landgenoot Marcel Brands bij Everton opvolgen. Hij zou op de koffie zijn gegaan bij het steenrijke Newcastle United, het nieuwste speeltje van de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman. Ook Barcelona of Arsenal werden genoemd, waar Overmars eerder als speler furore maakte. Tot zeven december, met een video op de Ajax-kanalen. Zittend aan de toog van een bruin café, platte pet op en met ‘Geef mij maar Amsterdam’ op de achtergrond maakte Overmars duidelijk dat ze hem niet meer hoefde te bellen. Hij was ‘nog lang niet klaar’ bij Ajax.

Hoe anders is de situatie exact twee maanden later. Overmars bleek langere tijd ‘grensoverschrijdende berichten’ naar meerdere vrouwelijke collega’s te hebben gestuurd, volgens Het Parool zelfs dickpicks. NRC sprak elf vrouwelijke medewerkers over hun ervaringen met Overmars. De kreet van opluchting maakte plaats voor die van verbijstering en walging, en het gouden randje werd een zwart randje. Overmars vertrok per direct, en dus is hij niet in 2026, maar begin 2022 al klaar bij Ajax.

In de afgelopen negen jaar haalde Overmars onder andere topspelers als Dusan Tadic en Hakim Ziyech naar de Johan Cruijff Arena. Hij verkocht voor ruim 600 miljoen euro aan spelers, en maakte daarop bijna 350 miljoen euro winst. Daarmee zette Ajax concurrenten als PSV en Feyenoord financieel én sportief op flinke achterstand. De vraag rijst wat de consequenties van ‘Overmars-gate’ zijn voor het sportieve, technische en financiële beleid van Ajax.

Vervangbaar

Sportmarketeer Chris Woerts, eerder commercieel directeur bij Feyenoord en het Engelse Sunderland, wil boven alles benadrukken dat de situatie het ergst is voor de slachtoffers. Wat Ajax betreft pleit hij voor nuchterheid. ‘Ajax is een bedrijf, en in een bedrijf is iedereen vervangbaar, ook Marc Overmars. Bovendien is het succesvolle technische beleid van de afgelopen jaren vooral te danken aan de opheffing van het salarisplafond, en dat was een besluit van de voltallige directie en raad van commissarissen. Een breed gedragen koers binnen Ajax.’

Ook Hans Nijland, tussen 1996 en 2019 algemeen directeur van eredivisieclub FC Groningen, benadrukt dat de situatie vooral verschrikkelijk is voor de slachtoffers. Niemand is volgens hem onmisbaar. ‘Ook ik was dat na 23 jaar niet. Ik zie Overmars samen met Van der Sar als de architect van Ajax. Een exceptionele onderhandelaar. Met een nieuwe technisch directeur draait Ajax wel weer door, maar dit is wel een tik.’ Bij Groningen maakte Nijland zo’n gat in het technisch hart zelf mee toen financieel directeur Erik Mulder en technisch manager Henk Veldmate vertrokken, die laatste naar Ajax als hoofdscout. ‘Ik weet hoe belangrijk Overmars voor Henk was. Dus neem van mij aan, vanaf nu zal alles daar anders zijn. Het is een ketting. Als iemand wegvalt, laat dat altijd zijn sporen na.’

Snel handelen

Door ‘Overmars-gate’ daalde Ajax’ aandelenkoers flink, maar Woerts noemt dat ‘symbolisch’. Ajax informeerde direct haar commerciële partners. Hoofdsponsor Ziggo zegt de situatie ‘nauwgezet te volgen’. Door het snelle handelen denkt Woerts dat commerciële partners wel binnenboord blijven. ‘Ook bij een eventuele aangifte heeft de club nog steeds het beste gedaan, namelijk direct afscheid nemen van Overmars. Als zij pas hadden ingegrepen na publicaties in de media was de schade groter geweest.’

Ook Nijland denkt dat Ajax sponsoren wel aan zich gebonden houdt. ‘Sponsoren hebben vooral baat bij een succesvolle club, en Ajax gaat kampioen worden.’ Wel vraagt Nijland zich af of Overmars’ opvolger de door hem opgebouwde reputatie van handelshuis kan waarborgen. ‘Zijn transferbalans is ongekend en zijn netwerk mag je niet onderschatten. Ga er als nieuwe technisch directeur maar aan staan.’

Spelersmoraal

Volgens Woerts heeft de situatie wel zijn weerslag op de spelersgroep. ‘Dit heeft absoluut gevolgen. Het zal veel vragen oproepen bij de spelersgroep en technische staf. Overmars had met hen een vertrouwensrelatie, en die is nu geschaad. Met alle media-aandacht zal het lijmen lastiger zijn. Ik denk dat daarin een heel belangrijke rol is weggelegd voor algemeen directeur Edwin van der Sar als oud-speler.’

Nijland denkt niet dat de situatie in de ‘koppies’ van de spelers gaat zitten. Na 23 jaar FC Groningen kent hij de kleedkamer wel. ‘Spelers willen allemaal hun geld en een mooie transfer verdienen. Die zijn allemaal hun eigen technisch directeur.’