UvA: ‘Wij kunnen geen excuses voor het politiegeweld aanbieden’

Tussen de Centrale Studentenraad en het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam vond vandaag een gepland overleg plaats. Hierbij kwam onder andere de bezetting van het Binnengasthuis van gisteren aan bod. Tegelijkertijd betuigden ruim twintig studenten en activisten hun steun aan de gisteravond opgepakte demonstranten. 

Rector Magnificus Peter-Paul Verbeek stelt tijdens de vergadering dat de verantwoordelijkheid voor het geweld dat gisteravond bij de ontruiming door de ME is gebruikt, niet bij de UvA ligt. ‘Wij kunnen onze excuses voor het politiegeweld dus niet aanbieden’, laat hij weten. ‘Als er iemand excuses betuigt, dan moet dat de politie zijn.’ Verder hoopt de universiteit dat er zo min mogelijk geweld gebruikt is.

Verbeek vraagt zich hardop af of er manieren zijn om op een verantwoordelijke manier met Shell samen te werken. Omdat een samenwerking met de oliemaatschappij in de ogen van de universiteit niet per definitie negatief is, wil Verbeek hier geen verbod op leggen.

Steunbetuiging

Tijdens de bezetting zijn gisteravond dertig demonstranten opgepakt. Elf van hen zijn ondertussen vrijgelaten. De woordvoerder van End Fossil Occupy verwacht dat de overige negentien demonstranten vandaag ook worden vrijgelaten. Om hen een hart onder de riem te steken, staat een groep studenten en activisten voor de deur van politiebureau Zuidoost Bijlmermeer, waar de opgepakte demonstranten sinds gisteravond vastzitten. ‘You are not alone, you are not alone!’ schreeuwen ze vanaf buiten, terwijl er met pollepels op potten en pannen wordt geslagen. 

Eén van die studenten is Pip. Ook hij was gisteren aanwezig bij de protesten op de Oudezijds Achterburgwal. Hij vertelt: ‘De mensen die nu vastzitten hebben moed getoond door te blijven terwijl de ME dreigde binnen te stormen.’ Als blijk van solidariteit met zijn mededemonstranten is hij ook nu aanwezig. ‘Zodra ze naar buiten komen, krijgen ze koekjes, soep -alles waar ze behoefte aan hebben.’ 

Of de elf bezetters die nu nog vastzitten daadwerkelijk vandaag vrijkomen, is nog onduidelijk.

UPDATE: Alle bezetters zijn inmiddels vrijgelaten.