Politie toont beelden verdachten explosie basisschool Amsterdam-Noord

In de zoektocht naar verdachten van de explosie in een basisschool in Amsterdam-Noord, heeft de politie de beelden waarop de verdachten te zien zijn openbaar gemaakt. Het Openbaar Ministerie heeft de beelden vorige week al onherkenbaar gedeeld en de verdachten ruim een week de kans gegeven om zich te melden.

Op 1 januari 2023 vond een zware explosie plaats bij basisschool De Vijf Sterren in Amsterdam-Noord. Op beelden van het incident is te zien hoe twee personen een explosief voorwerp in brand steken en van het gebouw wegrennen. Een grote explosie volgt: ramen, deuren en muren van het schoolgebouw worden bij de explosie vernield. Er vielen geen gewonden bij het incident.

Aangezien de verdachten mogelijk minderjarig zijn, deelde de politie de beelden in eerste instantie onherkenbaar. Op sociale media werden de originele beelden echter wél veelvuldig gedeeld. Nu de verdachten zich na een week niet bij de politie hebben gemeld, worden ze ditmaal door de politie herkenbaar in beeld gebracht.

De directeur van de basisschool zei eerder in een interview met AT5 dat ze meteen een melding kreeg van de alarmcentrale. ‘Ik ben er vervolgens meteen heengegaan en ik schrok me kapot.’ Ze vertelde dat er geen persoonlijke spullen verloren zijn gegaan: ‘Voor de vakantie nemen kinderen en leerkrachten al dat soort spullen mee naar huis. Dus ook alle plakwerkjes.’

De politie vraagt mensen die denken de verdachten te herkennen of andere informatie hebben in de zaak, zich te melden.