Verschillende line-ups bij benefietconcerten: ‘Alles gaat in sneltreinvaart’

Een opvallend verschil tussen de line-ups van de Amsterdamse benefietconcerten voor Giro 555. Bij de Westergas staan de bekende Top 40-namen, bij de andere podia staan meer artiesten met Arabische achtergronden. Organisatoren leggen uit hoe snel alles wordt geregeld en je netwerk doorslaggevend is voor wat er op het podium komt te staan.

De komende acht dagen zijn er benefietconcerten in achtereenvolgend de Meervaart, de Westergas, Paradiso en Podium Mozaïek. Opvallend is het verschil in de artiesten die elk concert heeft aangetrokken. Goldband, Di-rect, Bilal Wahib en Kriss Kross Amsterdam is een greep uit de grote namen die bij de Westergas zullen optreden. Bij de andere podia staan meer artiesten met een connectie tot het rampgebied. Dat verschil met andere podia ontstaat door de korte tijd die je hebt, legt organisator Kaatje Nolen (41) uit: ‘In ons geval ligt het aan de contacten die we hebben.’

Sneltreinvaart
Nolen: ‘We hebben niet bewust van tevoren nagedacht wie of wat we willen, het is zo kort tevoren.’ Nolen vertelt hoe vorige week woensdag bij haar stichting True Art Of Giving het idee kwam om een benefietconcert te organiseren. ‘Mijn compagnon is een artiestenbegeleider met een groot netwerk. Je gaat dan rondbellen, alles gaat in sneltreinvaart.’ Ze hebben ook Syrische en Turkse artiesten benaderd, maar de meesten konden niet. Via via kwamen ze wel aan de Syrische muzikant Ammar Taher en de Palestijns-Syrische balletdanser Ahmad Joudeh. Nolen: ‘In die korte tijd van organiseren ben je van iedereen blij dat die meedoet.’

Actrice en zangeres Meral Polat (40) beaamt de snelheid waarmee alles wordt georganiseerd. Naast het zingen bij twee benefietconcerten, vanavond in de Meervaart en volgende week bij Podium Mozaïek, zit ze ook in de organisatie van deze evenementen. ‘Er is helemaal geen tijd om een concept uit te denken. Vanuit intuïtie en wie dichtbij je staat begin je met het organiseren.’

Een timmerman timmert
Polat stelt dat een connectie met het goede doel wel mooi is bij een benefietconcert. Polat: ‘Zo treedt vanavond in De Meervaart Emrah Oguztürk op, hij is zelf na de aardbeving in ‘99 in het Turkse stadje Gölcük onder het puin vandaan gehaald.’ Beide organisatoren vinden het belangrijkste uiteindelijk dat de gehele cultuursector in alle lagen de handen ineenslaat om iets te betekenen. Polat: ‘Een timmerman timmert, een kok kookt. Als artiest probeer je op deze manier je steentje bij te dragen.’