Mokums dialect #9: Haarlemmerdijkies maken

Porem, kapsones, nakketikker en smib. Het Amsterdamse dialect verwondert. Waar komen de woorden vandaan? Hoe gebruik je een knoedeltje? En hoeveel vliegende ratten kun je vinden op de Dam? Je leest, ziet of hoort het in de rubriek Mokums dialect. Vandaag: Haarlemmerdijkies maken.

“Maak me geen Haarlemmerdijkies!”

“Haarlemmerdijkies maken, het is iets uit Amsterdam…” Heeft het te maken met de Haarlemmerdijk? Wie gebruikt deze uitspraak nog? En hoe wordt hij gebruikt? In deze aflevering van de podcast ‘Mokums dialect’ neem ik je mee over de Haarlemmerdijk, op zoek naar antwoorden…

In deze rubriek zullen de komende weken typisch Amsterdamse woorden de revue passeren. Van pikketanussie tot berenlul: niets is te gek. Heb je een tip voor de redactie? Mail naar napnieuws@gmail.com.