Mokums dialect #11: Bims

Porem, kapsones, nakketikker en bims. Het Amsterdamse dialect verwondert. Waar komen de woorden vandaan? Hoe gebruik je een knoedeltje? En hoeveel vliegende ratten kun je vinden op de Dam? Je leest, ziet of hoort het in de rubriek Mokums dialect. Vandaag: bims.

Wie enkel afgaat op de clichés, kan nog weleens het idee krijgen dat de Bijlmer een onveilige, verloederde buurt is. Maar vraag je het aan de bewoners zelf? 

‘De Bijlmer is een geweldige plek om te wonen’, zegt George Adegite. ‘Het is divers, er zijn interessante mensen, iedereen helpt elkaar. Je hebt hier alles.’

Adegite, 34 jaar oud, is illustrator en maakt sinds eind 2021 de maandelijkse strip Simsalabims. Met korte, humoristische beeldverhalen wil hij een positiever gezicht van de Bijlmer laten zien. Van de Bims, straattaal voor de Bijlmer. Vandaar de titel. 

Positieve verhalen

Eind 2022 won Adegite de Dutch Creativity Award, en sinds kort zijn de strips elke maand gratis op te halen in de OBA’s in Zuid-Oost. 

Simsalabims begon ooit als sideproject, vertelt Adegite. ‘Ik mocht goedkoop wonen in de Geldershoofd flat. Als tegenprestatie wilde ik iets doen voor de community.’ De keuze voor een strip had hij, illustrator van beroep en van jongs af aan fan van strips, snel gemaakt. ‘Rondom die flat bestonden altijd een hoop negatieve verhalen. Ik wilde juist de positieve kanten laten zien.’ 

Taal van de Bijlmer

Veel moeite hoefde hij daar niet voor te doen, door simpelweg met de bewoners te praten kwam hij van alles tegen.  ‘Ik hoefde ze alleen nog een beetje aan te dikken voor de humor.’ Een hond die het opneemt voor zijn baas, een kind dat z’n moeder laat schrikken, de politie die een inval doet voor een Surinaams broodje. ‘Wat de strips uniek maakt is dat ze zijn geschreven in de taal van de Bijlmer.’ Dus niet ‘hond’, maar daggoe, niet ‘verhaal’ maar torrie, en niet ‘hoe gaat het’ maar faka.

Op die manier blijft hij bij de belevingswereld van de buurtbewoners. ‘Toen ik vroeger de Donald Duck las, vond ik dat leuk. Maar als je echt een connectie wil maken, moet een verhaal ook een beetje van jou zijn. Door niet ‘goedemorgen’, maar ‘fawaka’ te schrijven hoop ik daar aan bij te dragen.’

‘Ook als je van tekenen of schrijven houdt kan je het laten lukken’

Het is een recept dat aanslaat. ‘Kids komen naar me toe om te vragen wanneer er weer iets nieuws uitkomt. De reacties zijn heel positief.’ Die erkenning doet hem goed. ‘Ik wil laten zien dat je niet alleen als voetballer of rapper het kan maken in de Bijlmer. Ook als je van tekenen, schilderen of schrijven houdt, kan je het laten lukken.’

Het gros van de exemplaren die inmiddels rondgaan, hoeft Adegite niet meer zelf te verspreiden. Alleen de strips voor in z’n flat bezorgt hij nog zelf. ‘Ik ben nog op zoek naar een jongere uit de buurt die dat wil doen. Kan die ook weer een zakcentje verdienen.’

In deze rubriek zullen de komende weken typisch Amsterdamse woorden de revue passeren. Van pikketanussie tot berenlul: niets is te gek. Heb je een tip voor de redactie? Mail naar napnieuws@gmail.com.

Beeld: Cees Camel