OBA Next komt in Kraaiennest in Zuidoost: ‘Gaat heel goed zijn voor de buurt’

Goed nieuws voor de bewoners van Bijlmer-Oost. Wethouder Marjolein Moorman heeft namens het college van wethouders en burgemeester besloten dat de nieuwe OBA Next bij Kraaiennest komt te staan. ‘Heel fijn dat ik m’n schoolboeken straks dichtbij kan lenen.’

Op de Markt Kraaiennest in Zuidoost is het dinsdagmiddag goed druk. Ondanks windstoten van wel tachtig kilometer per uur lopen buurtbewoners met boodschappentrolleys over de warenmarkt. Ze komen niet alleen uit de buurt: de markt is ook populair onder Diemen-, Amstelveen-, en zelfs Almerenaren. 

Volgens marktverkoper Bart Veld (64) was het vroeger toch een stuk drukker. ‘Toen leefde het hier een stuk meer, maar met de jaren is het versoberd.’ Dat de nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA Next) bij Kraaiennest komt te staan doet hem deugd. ‘Ik denk dat het geweldig is voor de buurt. Dan wordt het weer een beetje levendig: en dat is weer goed voor de markt natuurlijk.’

Het besluit om de OBA Next bij Kraaiennest te plaatsen komt van Marjolein Moorman, wethouder voor onderwijs, namens het college van wethouders en burgemeester. Het is een bevestiging van de voorkeur van de stadsdeelcommissie Zuidoost. Zij stemden op 16 januari unaniem voor de zogeheten K-buurt in plaats van het Anton de Komplein, dat een tweede optie was.

Vóór het voorjaar van 2022 zou de ‘bibliotheek van de toekomst’ nog op de Zuidas komen te staan. Daar kwam het college van terug onder het motto: ‘Ongelijk investeren voor gelijke kansen’. Volgens wethouder Moorman krijgt de buurt hiermee de investering die het verdient. ‘Ik was vandaag op bezoek in de buurt en de energie en enthousiasme van de bewoners is prachtig om te zien. Door de locatie naast het metrostation is de nieuwe bibliotheek vanuit de hele stad goed bereikbaar en wordt het een plek waar alle Amsterdammers elkaar kunnen ontmoeten en kansen krijgen om zichzelf te ontwikkelen,’ aldus de wethouder.

Het plan om de OBA hier te plaatsen is daarmee in lijn met de eerdere ambities van de gemeente om meer te investeren in onderwijs en de kwaliteit daarvan. De gemeente wil dit op verschillende plekken in Amsterdam verbeteren. Samen met wethouder Sofyan Mbarki (mbo en toeleiding arbeidsmarkt) zet Moorman zich al jaren in om kansengelijkheid door middel van scholing te verbeteren. Mbarki gaat zelfs lesgeven op mbo’s met bekende gastsprekers. 

Reizen

Voor Chenelva van der Steede (20) uit de K-buurt, komt het besluit als geroepen. ‘Ik heb nu een tussenjaar waarin ik slechts werk, maar normaal voor studie leen ik het liefst boeken bij de bieb.’ Steeds nieuwe boeken kopen kost een hoop geld en Van der Steede wil liever niet online studeren. ‘Ik wil graag uit een fysiek boek kunnen leren, dat werkt gewoon het best. Heel fijn dat ik ze straks gewoon dichtbij kan lenen.’

Voor haar en meerdere bewoners uit de K-Buurt geldt dat ze voor een bibliotheek een stukje moeten reizen naar bijvoorbeeld de OBA in winkelcentrum Amsterdam Poort. Donise Wolff-Morsen (54) deed dat altijd met haar dochter. ‘Of we reisden zelfs naar het centrum: al mijn kinderen kregen boeken lezen met de paplepel ingegoten.’ 

Dat haar dochter met kleindochter van nu twee maanden, straks elke dag naar de OBA Next kan wandelen, vindt ze geweldig. ‘Ik denk dat het voor iedereen, maar ook de buurt, heel goed gaat zijn.’

Een plek om samen te komen

Volgens Rusrat (49) en Abdul Malika (59) mist er wat levendigheid in de buurt. ‘Een plek om samen te komen, te lezen en te leren, daar zouden we heel blij mee zijn.’ Ze hebben vijf kinderen tussen de elf en de twintig. ‘Ze zitten allemaal op school en moeten dus leren. Laat er alsjeblieft een plek komen waar ze dat rustig kunnen doen,’ zegt Abdul lachend.