Mokums dialect #19: gleuvenstopper

Porem, kapsones, nakketikker en bims. Het Amsterdamse dialect verwondert. Waar komen de woorden vandaan? Hoe gebruik je een knoedeltje? En hoeveel vliegende ratten kun je vinden op de Dam? Je leest, ziet of hoort het in de rubriek Mokums dialect. Vandaag: gleuvenstopper.

Oké, toegegeven: écht gleuven stoppen doet postbode Ali niet. Het werk van deze PostNL-medewerker bestaat namelijk uit het bezorgen van pakketten. En pakketten, die passen niet door de brievenbus. Maar als er anno 2024 iemand in de buurt komt van de ouderwetse buurtpostbode annex gleuvenstopper, dan is het Ali Uyan wel.

Waar zijn collega’s door de straten scheuren en hun pakketten over de schutting gooien of in de plantenbak van de buren deponeren, weet Ali de liefde van de buurt voor zich te winnen. Hij kent zijn wijk door en door, maakt met iedereen een praatje en komt altijd op tijd. Pakketten verkeerd bezorgen? Daar doet Ali niet aan. En is er een verjaardag in de wijk, dan is de kans groot dat Ali van de partij is. Wil je weten hoe dat zit, luister dan nu!