‘Check jouw huurrecht’: campagne van start voor Amsterdamse huurders

De Wet Betaalbare Huur, geïntroduceerd door toenmalig minister Hugo de Jonge, is sinds juli 2024 van kracht. Door deze wet mogen verhuurders voor woningen in het middensegment nog maar een maximale huurprijs vragen. Toch betalen veel Amsterdammers nog steeds te veel huur. Om huurders hiervan bewust te maken, start de gemeente Amsterdam met een campagne ‘Check jouw huurrecht’.

‘De campagne is in beginsel vooral gericht op jonge Amsterdammers’, laat een woordvoerder van de gemeente Amsterdam weten. ‘We zien dat de meeste meldingen vooral vanuit deze doelgroep komen’. De gemeente kiest dan ook vooral voor technieken die jongeren zouden moeten aanspreken, zoals duurzame graffiti op universiteitscampussen en advertenties op sociale media. In totaal is er zo’n 100.000 euro uitgetrokken voor de campagne.

(Bubbel)bad

De veelbesproken huurwet kent punten toe aan een huurwoning op basis van een aantal kenmerken. Scoort de woning tussen de 142 en 186 punten? Dan mag je huurbaas nog maar een bedrag van maximaal 1.182 euro per maand vragen. Een groot deel van de punten wordt toegekend op basis van het woonoppervlak en de WOZ-waarde van de woning. Maar ook voor specifieke voorzieningen die in de huurwoning beschikbaar zijn worden punten toegekend. Zo krijg je voor een bad in de woning zes punten, maar als het bad een bubbelfunctie heeft komt daar anderhalf punt bij.

Retedruk

‘We hebben het retedruk’ zegt Gert Jan Bakker van !WOON het ondersteuningsbureau voor Amsterdamse huurders. Dit komt volgens Bakker niet alleen door de maximale huurprijzen. Zo werd in 2023 de Wet Goed Verhuurderschap geïntroduceerd, deze moet er onder andere voor zorgen dat huurbazen niet discrimineren bij de toewijzing van woningen of geen onredelijk hoge servicekosten van hun huurders vragen. Daarnaast werd in 2024 een wet gelanceerd die verhuurders verplichten om alleen nog vaste huurcontracten aan te bieden. ‘Toch krijgen we nog veel vragen van huurders die nog een tijdelijk huurcontract hebben of bijvoorbeeld driehonderd euro servicekosten betalen.’ Zegt Bakker.

Het is vanaf dit jaar toegestaan voor gemeenten om actief te handhaven op verhuurders die zich niet aan de huurwetten houden. De gemeente kan boetes en dwangsommen opleggen aan overtreders. Het is daarom van groot belang dat huurders van zowel particuliere woningen als studentenkamers die vermoeden dat hun huurbaas een overtreding begaat, zich melden bij de juiste instanties: !WOON of de huurcommissie.