'Eindelijk woonde ik in een wereldstad'

Jeannine Laurens (1974) is medeoprichter van de stichting ANAK. Hiermee helpt ze Filipijnse jongeren uit de sloppenwijken onder meer met studiebeurzen. Zelf heeft ze Indische ouders en groeide ze op in het Friese dorp Veenwoude. “Als ik niet werd nagewezen, scholden de kinderen me wel uit voor een vieze Chinees.”

'Ik was doodsbang voor trams'

Gurman ‘Sonny’ Singh (1965) uit India kwam in 1991 voor een tijdje bij een vriend in Amsterdam wonen. Dat leek hem wel leuk. Nu heeft hij een Nederlandse vrouw en een eigen falafelzaak genaamd ‘Sonny’ in de Pijp.

‘Mijn ov-kaart was een paspoort, de UITkrant de bijbel’

Michael Kamp (1964) verhuist op zijn achtste van Kaapstad naar Amsterdam-Noord. Als twintiger vindt hij aansluiting bij de kunstenaarsgemeenschap van Ruigoord. Sinds 2003 runt hij er de Salon, een ruimte waar allerlei artistieke activiteiten plaatsvinden.

"Nederland voelde als een groot boerendorp"

Ajsel Mammadova (25) is eigenaresse van kapsalon Ajsel Hair and Color op de Heemstedestraat in Amsterdam. Als twaalfjarig meisje verhuisde ze van Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, naar Nederland. “Ik zag Nederland als een groot, plat boerendorp, tot ik in Amsterdam kwam. Ik voelde me meteen thuis en zou niet meer terug kunnen.”

'Amsterdam was voor mij als een ansichtkaart'

Abdelhak Mouktadibillah (1957) werd geboren in Casablanca. In de zomer van 1979 reisde hij van Barcelona naar Amsterdam. Hij kwam voor een vakantie maar bleef hangen. Na zijn studie doceerde hij Arabisch, nu werkt hij voor stadsdeel Oost.

'Zelfs de honden hebben hier een beter leven'

Op zijn achttiende vluchtte Masfen Worku (1985) uit Eritrea. Hij overleefde de uitputtende tocht door de Sahara en belandde per ongeluk in Nederland. Nu woont hij in de Vluchtkerk in Amsterdam-West.

'Elke weg leidt naar Amsterdam'

Malgosia Krakowska verhuisde in 2004 van Polen naar Nederland om te studeren. Inmiddels is ze bijna klaar met haar studies Rechten en Hebreeuws, is zij hoofdredacteur bij literair tijdschrift Shir en blogt zij voor Folia. “Ik wilde een vreemde taal leren. Over een tijdje zou toch al iedereen Engels spreken.”

'In Engeland had ik geld, hier ben ik gelukkig'

Lin Sargents (59) verliet Londen op 39 jarige leeftijd en begon een nieuw leven. Nu is ze de eigenaar van The British General Store op de 1e Constantijn Huygensstraat. “Het waren de silly little things die het leven in Amsterdam leuk maken”

‘Tijdens Koninginnedag zie je de ziel van Amsterdam’

Loredana Secci (52) verhuisde in 1984 van Italië naar Amsterdam voor de liefde. Als visagiste vloog ze de hele wereld over en had ze een appartement in zowel Amsterdam en Parijs. Twaalf jaar geleden koos ze definitief voor Amsterdam, omdat ze alleen in deze stad haar dochter wil opvoeden.