Op weg naar het Malieveld: Het speciaal onderwijs

Op 15 maart staken leraren uit het hele onderwijs voor salarisverhoging en een verlaging van de werkdruk. In aanloop naar deze actiedag spreken we met Amsterdamse leraren over hun redenen om naar Den Haag af te reizen. Vandaag een interview met Lotte Bergen en Esther Warnaar, medewerkers aan de Van Koetsveldschool, een openbare speciaal onderwijsschool.

Wat dragen Amsterdammers op deze warme Warmetruiendag?

AMSTERDAM – Het is de warmste Warmetruiendag ooit gemeten. In Amsterdam is het maar liefst 11 graden, meldt Weeronline. Zijn er vandaag desalniettemin Amsterdammers die hun warmste trui uit de kast hebben getrokken, en de kachel een paar graden lager hebben gezet?

Op weg naar het Malieveld: Rens Bod

AMSTERDAM – Op 15 maart staken leraren uit het hele onderwijs voor salarisverhoging en een verlaging van de werkdruk. In aanloop naar deze actiedag spreken we met Amsterdamse leraren over hun redenen om naar Den Haag af te reizen. Deze week: Rens Bod, hoogleraar Computational & Digital Humanities aan de UvA en initiatiefnemer van WOinActie.

Terraspionier

AMSTERDAM – Een gevoelstemperatuur van (maar) twaalf graden Celsius, zachte wind en een blauwe lucht. Het is nog februari, maar het lijkt deze week al lente. Massaal trekken Amsterdammers naar de terrasjes. Wie zijn deze pioniers?

Trouwen Amsterdammers meer dan de rest van Nederland?

AMSTERDAM – Nederlanders trouwen de afgelopen jaren steeds minder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS): ‘Twintigers en dertigers kiezen minder vaak voor een huwelijk en vaker voor het partnerschap of ongehuwd samenwonen.’ Maar deze trend lijkt niet te gelden voor Amsterdam. Cijfers van Onderzoek, Informatie en Statistiekbureau Amsterdam (OIS) laten zien dat steeds meer Amsterdammers in het huwelijksbootje stappen. Hoe komt dat?

Slimmer worden door schaken op school

AMSTERDAM – Schaken mag sommigen dan wat stoffig en saai in de oren klinken, de sport is steeds populairder onder Amsterdamse basisschoolleerlingen. Schoolschaakkampioenschappen worden druk bezocht en de afgelopen vijf jaar groeide het aantal jeugdleden van het Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap (VAS), de oudste schaakvereniging van Nederland, van 250 naar 400. ‘De wachtlijst om bij de VAS te komen schaken is een half jaar.’

Verwacht geen blauw menstruatiebloed en gladgeschoren benen

AMSTERDAM – Online kunstplatform Curated By Girls opent vrijdag 8 februari de tentoonstelling New Femininity #3 in de Melkweg Expo. De bezoeker kan diverse fotowerken verwachten: van een onderbroek besmeurd met bloed, een obese barbiepop tot aan een moedermelk-spuitende tepel. De tentoonstelling maakt deel uit van de New Femininity-reeks over de veelzijdigheid van vrouwelijkheid.

VoorleesExpress gaat al tien jaar als een trein

AMSTERDAM – De VoorleesExpress Amsterdam heeft wat te vieren: van een handjevol naar 750 gezinnen in tien jaar tijd. Toch is het grootste vrijwilligersproject van de stad nog altijd dringend op zoek naar voorlezers. 

Ouderen weer veilig op pad na rollator-apk

AMSTERDAM – Met een beetje sleutelen, wat smeerolie en gloednieuwe handvatten zijn de afgelopen dagen heel wat rollatorbezitters uit Amsterdam blij gemaakt. Op verschillende plekken in de stad werden apk’s gehouden waar ouderen gratis hun rollator konden laten checken.