Stopzetting subsidie Theatercompagnie definitief

AMSTERDAM, 14 jan. – Afgelopen maandag heeft een onafhankelijke bezwaarcommissie besloten de stopzetting van subsidie voor het Amsterdamse theatergezelschap de Theatercompagnie te handhaven. Het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten (NFPK) hoeft haar besluit om geen subsidie toe te kennen aan het gezelschap niet te herzien, zo meldt het NFPK vandaag. De Theatercompagnie geeft nog geen commentaar. Eerder zei Hans Brouwer, directeur van de Theatercompagnie, bij een negatief besluit naar de rechter te stappen.


De Theatercompagnie is niet de enige kunstinstelling, die bezwaar heeft gemaakt tegen een negatieve subsidietoekenning van het Fonds. Van de 290 subsidieaanvragen zijn er 116 gehonoreerd. Het fonds heeft uiteindelijk de bezwaarschriften van 44 instellingen in behandeling genomen. Tot nu toe heeft de bezwaarcommissie uitspraak gedaan over 26 zaken. In geen geval adviseerde de commissie om het besluit te herroepen. Volgens George Lawson, directeur en voorzitter Raad van Bestuur van het NFPK, staat voor de instellingen ‘de gang naar de rechter open, waarvan een aantal zeker gebruik zal gaan maken.’

Nederland kent per 1 januari 2009 een nieuw subsidiestelsel. De Theatercompagnie was eerder al afgewezen voor de ‘Vierjarigen’ binnen de basisstructuur, die direct van het ministerie van Cultuur geld krijgen. Per stad valt slechts één theatergezelschap in deze groep. Voor Amsterdam is dat Toneelgroep Amsterdam. De Theatercompagnie heeft daarom een aanvraag voor vier jaar ingediend bij het Rijksfonds NFPK, waar overige instellingen aan konden kloppen. Het NFPK streeft vanaf 2009 naar een vermindering van het aantal gesubsidieerde instellingen.