Meerderheid steunt Gehrels: Nuon-aandelen in etalage

AMSTERDAM, 16 jan. Een meerderheid van de gemeenteraad steunt het voorstel van wethouder Gehrels (Bedrijven, PvdA) om het Amsterdamse belang van 9,2 procent in energiebedrijf Nuon te verkopen. Alleen de SP is tegen. Nu ook grootaandeelhouder provincie Gelderland (44,7 procent) haar belangen wil verkopen, is privatisering van Nuon dichtbij.

In een vertrouwelijke commissievergadering is gesproken over de bestemming van de opbrengst van een half miljard euro. D66 en VVD vermoeden dat het geld in de Noord-Zuidlijn wordt gestopt. De PvdA wil het geld ’toekomstbestendig investeren’ en zegt er ‘geen leuke dingetjes voor de mensen’ mee te willen doen. Raadslid Roos wil ‘de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is’. Het CDA sluit zich hierbij aan. Eerder stelde het CDA een vooraf vastgelegde bestemming van de opbrengst nog als voorwaarde voor de verkoop.

De aandelen in Nuon leveren de stad jaarlijks tientallen miljoenen aan dividend op. Hoewel de VVD het voorstel van Gehrels steunt, denkt fractievoorzitter Van der Burg dat ‘het niet de beste tijd is voor verkoop’. Volgens Van Drooge (CDA) is het, nu Essent verkocht is, juist een goed moment. ‘Het is voor geïnteresseerden nog het enige bedrijf waarmee men zich in een internationale energiemarkt kan inkopen. En het gaat nu om een meerderheidsbelang. Dat drijft de prijs op.’ Volgens de SP is het nooit wenselijk een basisbehoefte als energie in commerciële handen te doen vallen. ‘Met Monopoly win je ook altijd als je de stations en gas- en waterleidingsbedrijven in handen houdt’, aldus fractievoorzitter Alders.

Het is niet de eerste keer dat Gehrels de belangen in Nuon in de etalage zet. In maart 2008 deed zij voor het eerst het voorstel de aandelen te verkopen. Toen kon zij alleen op steun van de VVD rekenen. Vanaf 2011 splitst Nuon zich op in twee bedrijven, een deel dat de stroomnetten en gasleidingen beheert en een deel dat energie opwekt en levert aan klanten. Dit laatste deel staat te koop, het eerste blijft in overheidshanden.

Volgende maand wordt bekendgemaakt welke buitenlandse partij het belang in Nuon overneemt. De PvdA-fractie wil niet dat de aandelen zomaar naar de hoogste bieder gaan. ‘Duurzaamheid en werkgelegenheid zijn belangrijk in de keuze van een koper.’ Uit een onderzoek in opdracht van de SP bleek vorig jaar nog dat vier op de vijf Amsterdammers tegen de verkoop van de aandelen is.