Kamermeerderheid positief over Nederlandse troepen naar Israël

AMSTERDAM, 11 feb. Een Kamermeerderheid staat ‘welwillend’ tegenover een Nederlandse missie naar Israël, wanneer de Nederlandse troepen zich hebben teruggetrokken uit Afghanistan. Over de invulling van een eventuele missie verschillen de partijen van mening. Vertegenwoordigers van de diverse partijen zeiden dit gisteren tijdens een debat over de Israëlische verkiezingen, in het Amsterdamse debatcentrum de Rode Hoed.

Debatleider Leonard Ornstein stelde de vraag naar een mogelijke NAVO-missie in het kader van het toenemend geweld in Gaza. Martijn van Dam (PvdA) vindt een missie in NAVO-verband ‘hoogst onverstandig’, maar is wel bereid om Nederlandse troepen onder VN-mandaat naar Israël te sturen.

ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind benadrukt dat we geen troepen moeten sturen, enkel voor een waarnemingsmissie. ‘Raketten tellen en rapporteren lijkt me niet waardevol.’ Bovendien wil hij geen missie op hetzelfde niveau als Afghanistan. Ook CDA-kamerlid Maarten Haverkamp wil ‘geen echte vechtmissie’. Haverkamp sprak van een historische avond: ‘PvdA en CDA zijn het eens op dit front.’

Ook Hans van Baalen (VVD) gaf aan een missie te overwegen, ‘maar alleen als Israël dat vraagt’.