PVV’er Bosma: ‘Israël grenst aan Jihad’

Op de avond van de Israëlische verkiezingen debatteert een delegatie uit de Tweede Kamer over de toekomst van het Palestijns-Israëlisch conflict. Martin Bosma voert het woord namens de PVV. ‘Zolang Israël bestaat zal er nooit vrede zijn.’ Een reportage.

Amsterdam, 11 feb. Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) organiseerde gisteravond een debat over de politieke situatie in Israël. Verschillende leden van de Tweede Kamer kwamen bijeen om hun mening over het Israelisch-Palestijns conflict te geven. Geert Wilders liet op het laatste moment verstek gaan. Hij stuurde zijn fractielid Martin Bosma als vervanger.

Voor gespreksleider Max van Weezel het debat opent, verklaart hij de afwezigheid van PVV-voorman Wilders. ‘Tot gisteren was Geert Wilders vast van plan om vanavond aanwezig te zijn, maar uiteindelijk is hij op advies van zijn advocaat, de heer Moszkowicz, thuis gebleven. Gelukkig heeft hij Martin Bosma gestuurd.’

Het debat begint. Bosma frommelt zenuwachtig aan zijn stropdas. Ogenschijnlijk heeft hij weinig interesse in zijn discussiepartners. Onrustig wiebelt hij op zijn stoel. Totdat het woord tot hem wordt gericht. ‘Martin Bosma, op wie zou u stemmen?’ Bosma: ‘Ik zou stemmen op mijn goede vriend, generaal en arts, Aryeh Eldad.’ Uit de zaal roept iemand boos dat Eldad een extreemrechtse idioot is. Bosma lacht en kijkt uitdagend naar het publiek. ‘Kom maar.’

Van Weezel vraagt waarom de PVV de eveneens uiterst rechtse Lieberman niet steunt. Bosma: ‘In Israël is het traditie om over rechts campagne te voeren en vervolgens over links te regeren. Bij Lieberman en Netanyahu weet je niet wat je krijgt.’ Afwachtend kijkt Bosma de zaal in. Zijn gezicht betrekt als hij ziet dat zijn opmerking niet het gewenste resultaat heeft. Netanyahu, ook in de Rode Hoed liefkozend Bibi genoemd, is populair.

Bosma’s haar zit strak in een scheiding. Hij krabt aan zijn wang. Dan haalt hij zijn een hand een paar keer door zijn haar. Bij nader inzien wil hij toch iets losser overkomen. Bril af. Wenkbrauwen fatsoeneren. Bril weer op. Met zijn hand onder zijn kin, kijkt hij schuin naar boven. Tijd om de retorische trukendoos te openen.

Martijn van Dam voert namens de PvdA het woord. Bosma oogt afwezig. Tot hij de kans krijgt iets te zeggen over het teruggeven van land aan de Palestijnen. ‘Het moet nu eens klaar zijn met die suïcidale Oslo-gedachte. Er komt geen vrede als je land weggeeft. Het probleem is het gewelddadige geloof van de Palestijnen. Ik hoop dat er nu eindelijk geschiedenis wordt geschreven en Israël het pad van de vrede verlaat. Israël grenst aan de Jihad zoals Nederland aan de zee.

Bosma bekijkt het publiek onderzoekend. Met zijn laatste uitspraak breekt hij het ijs. De PVV’er komt op dreef. Terwijl CDA’er Haverkamp uitlegt waarom er binnen zijn partij zoveel discussie is over de laatste oorlog, prutst Bosma aan zijn microfoon. Dan mag hij. ‘Ik heb vanmiddag álle leden van de PVV gesproken (Geert Wilders is het enige lid van de PVV, red.) en iedereen steunt de laatste oorlog.’ De zaal lacht. Nu is Bosma op dreef. ‘We zagen bij een anti-Israëldemonstratie een spandoek – Wilders is een zionist – dat vinden wij een compliment!

De opmerking valt in goede aarde bij het gehoor waarvan het merendeel familie in Israël heeft. Als het nucleaire programma van Iran aan bod komt, onderstreept Bosma de zionistische lijn van zijn partij nog eens. ‘Wat de PVV betreft begint Israël desnoods alleen een militaire campagne tegen Iran.’ Er wordt luidt geapplaudisseerd. Tevreden leunt Bosma achterover.

Even later snijdt Van Dam de Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied aan, ‘waarvan iedereen behalve Martin Bosma weet dat ze illegaal zijn’. Even zakt Bosma verveeld onderuit, twee seconden. Dan neemt hij snel weer een actieve houding aan. Van Weezel vraagt of Van Dam tekenen ziet die hoop op een spoedig einde van het conflict rechtvaardigen. Van Dam: ‘Ik vrees dat hoop van Obama moet komen.’ Bosma veert op. ‘Er zal veel druk komen van Obama. Die druk moet er in resulteren dat Israël zijn land opgeeft, want iedereen weet dat Obama zijn hele leven in Indonesië de Koran uit zijn hoofd heeft zitten leren.’ De zaal valt stil.

Na afloop bespreekt een paar bezoekers, midden twintig en lid van Likoed Nederland, het debat. ‘Even had die Bosma me wel te pakken hoor, hij staat wel voor onze zaak. Maar uiteindelijk probeert hij op iemand te lijken die hij niet is. Geert Wilders.