Vogeltjesmotief voor Vondelpark

vogelAMSTERDAM, 13 Feb. – Het ontwerp “Vondel Verzen” van Anouk Vogel is vanaf 2010 te zien in het dan gerenoveerde Vondelpark. Dat maakte een vijf man sterke jury vanmiddag bekend in architectuurcentrum Arcam. De jury vergelijkt het ontwerp van de van oorsprong Zwitserse architecte met de stijl van Jan David Zocher, de ontwerper van het Vondelpark.

‘”Vondel Verzen” heeft het harmonieuze en tegelijk duurzame karakter dat in de ontwerpopgave is gevraagd’, valt te lezen in het rapport van de jury, waarvan voormalig Rijksadviseur Cultureel Erfgoed, Fons Asselbergs, voorzitter was. Vogel stelt de natuur centraal in haar ontwerpen. Zo kennen de parkbankjes diverse thema’s, variërend van een parkiet tot een reiger en wordt de kiosk uitgerust met klimop van gietijzer.

Vogel schreef zich begin 2008 samen met nog 78 andere ontwerpers in voor de ideeënprijsvraag, die door stadsdeel Oud-Zuid was uitgezet. Volgens het stadsdeel heeft het Vondelpark alleen straatmeubilair en is er dringend behoefte aan echt parkmeubilair. Via een Europese aanbesteding moet dit jaar blijken welk bedrijf het ontwerp van Anouk Vogel gaat realiseren. Met het ontwerp en de realisatie is een bedrag van 3,5 miljoen euro gemoeid.

Hoewel de jury het ontwerp op één lijn plaatst met de stijl van Jan David Zocher, is er ook kritiek op Vogels ontwerpen. In het rapport valt te lezen dat de zijkanten van de bank door hun fragiele vorm kwetsbaar zijn en duur in vervanging. Ook plaatst de jury kritische kanttekeningen bij de gietijzeren kiosk. Die zou te zwaar zijn en op termijn kunnen verzakken.