Amerikaanse fotograaf wint World Press Photo met foto over crisis

AMSTERDAM, 13 feb. – De jury van de World Press Photo heeft een foto van de Amerikaanse fotograaf Anthony Suau uitgeroepen tot foto van het jaar 2008. De foto toont een gewapende politieagent bij een ontruiming van het huis van een failliete inwoner van de Amerikaanse stad Cleveland. Juryvoorzitter MaryAnne Golon zei vandaag bij een perspresentatie in het stadhuis van Amsterdam dat de foto het belangrijkste nieuwsthema van het afgelopen jaar op een technisch buitengewoon goede manier in beeld brengt.

Op 2 mei ontvangt Suau op de uitreiking van de World Press Photo-prijs in Amsterdam; een geldbedrag van 10.000 euro. Suau won in 1987 ook al de World Press Photo. De fotograaf is de vierde fotograaf die de prijs twee keer heeft gewonnen. De werkgever van Suau, Time Magazine, heeft de foto nooit in het blad gepubliceerd. De redactie wees de foto af voor de gedrukte krant en plaatste hem op de website.

De zwartwitfoto van Suau is interessant vanwege de dubbelzinnigheid, zegt jurylid Ayperi Karabuda Ecer. De foto lijkt het eenvoudige verhaal te vertellen van een agent, die met getrokken pistool het kwaad bestrijdt. Agenten zijn in de Verenigde Staten wettelijk verplicht om huizen te inspecteren, waarvan de bewoners vanwege hypotheekschulden moeten vertrekken. Ze gaan na of er bewoners of wapens in het huis zijn achtergebleven. Zo portretteert Suau de economische crisis als een vorm van geweld, die veel mensen raakt.

De World Press Photo staat bekend als de meest prestigieuze fotoprijs van de internationale journalistiek. Behalve de hoofdprijs deelde de jury prijzen uit in twintig verschillende categorieën. De Amsterdamse freelance fotojournalist Roger Cremers won de categorie nieuws en entertainment met een fotoserie over bezoekers aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.