Zestig uur taakstraf voor dreigmail aan Spong

gerard-spongAMSTERDAM, 13 feb. – De 43-jarige man uit Den Haag die een dreigmail stuurde aan de Amsterdamse advocaat Spong is vanmiddag veroordeeld tot zestig uur taakstraf door de politierechter in de Amsterdamse rechtbank. De officier van justitie eiste tachtig uur taakstraf. De politierechter in Amsterdam acht de man schuldig aan smaad en bedreiging.

De man werd 31 januari door de politie Haaglanden aangehouden nadat Spong aangifte had gedaan van smaad, chantage en bedreiging. In de e-mail dreigde de man een brief te openbaren als de heer Spong geen excuses aan de heer Wilders zou maken. Ook zou de heer Spong moeten afzien van de zaak tegen Wilders.

In de brief staat dat Spong als docent in Suriname hoge cijfers gaf aan studenten in ruil voor seksuele diensten. Spong liet eerder weten dat dit bericht ‘absolute flauwekul is’. Volgens de advocaat gaat het om een brief uit de ‘nalatenschap van professor Waalwijk’ die adviseur was van oud-legerleider Desi Bouterse. Spong adviseerde de Surinaamse regering in de vervolging van de voormalige Surinaamse couppleger Bouterse wegens de Decembermoorden van 1982.

Eind januari ontving de advocaat honderden dreig e-mails nadat het gerechtshof in Amsterdam had bepaald dat Wilders alsnog vervolgd moest worden voor zijn anti-islamitische uitspraken. Spong had gepleit voor strafvervolging van de PVV-leider.