Achmed Baâdoud: Polderen in Nieuw-West

achmed-L-250-270

Iedereen is het erover eens: Achmed Baâdoud is een vriendelijke, beheerste man. Niemand heeft hem ooit boos gezien. Maar de stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West heeft een zware taak. “Hij mag zich wel wat harder opstellen.”

Het is rustig geworden in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Althans zo lijkt het. Want als er iets gebeurt, staat het niet meer direct met grote koppen in de krant. Achmed Baâdoud (38) praat met daders en slachtoffers maar doet dat zonder camera’s erbij. De in mei aangetreden stadsdeelvoorzitter is een bescheiden bestuurder met ambitieuze plannen.

Baâdoud is een gelovig man, een belijdend moslim. Werk en privé houdt hij echter strikt gescheiden en religie, dat is privé. Hij bezoekt zijn geboorteland Marokko nog regelmatig maar Nieuw-West is in alle opzichten zijn thuis. Met zijn vrouw en vier kinderen woont hij in Osdorp en moeder Baâdoud woont een stukje verderop, in Slotermeer.

Baâdoud werd landelijk bekend toen eind vorig jaar de strijd om het PvdA-lijsttrekkerschap, uitmondde in een mediacircus. PvdA prominenten, waaronder voorzitter Lilliane Ploumen, spraken zich uit voor zijn tegenstander Ahmed Marcouch. De lokale leden besloten anders en kozen Baâdoud als lijsttrekker. “De gebeurtenissen afgelopen december hebben hem niet onzeker gemaakt, wel gesterkt in het politieke spel”, zegt PvdA-fractievoorzitter Erwin Spijker.

Een grote forse man met brede schouders. Zijn haar piekfijn gekapt, netjes gekleed met glimmende schoenen. Zijn voorkomen straalt rust en vertrouwen uit. Een vaderlijk type. Terwijl anderen spreken, kijkt hij bedachtzaam voor zich uit. Geconcentreerd maakt hij zo nu en dan een aantekening. Waar zijn collega-bestuurders soms jolig uit de hoek komen tijdens vergaderingen, blijft Baâdoud steeds serieus.

Niet snel een grapje

“Hij is nog aan het groeien in zijn nieuwe rol als voorzitter, hij moet nog een beetje los komen”, zegt Miep van Diggelen, bestuursvoorzitter van PvdA Nieuw-West. Chris Schaeffer (SP) vindt hem “een sympathieke vent” maar mist humor bij Baâdoud: “Ik zou niet snel een grapje tegen hem maken. Ik zou bang zijn dat hij het serieus neemt, dat hij niet doorheeft dat het een grap is.”

Baâdoud heeft een zware taak. De fusie van de drie stadsdelen die samen Nieuw-West vormen, is een moeizaam proces. Het gaat zeker nog een jaar duren voordat alles soepel loopt. Ambtenaren zijn bang hun baan te verliezen en de stofkam gaat door het beleid van de afgelopen jaren. Daarbij komt veel opgehoopt vuil naar boven.

Rustig achterover leunend fuseren is er bovendien niet bij. Het stadsdeel moet 21 miljoen euro bezuinigen de komende periode, kent een werkloosheid van bijna 9 procent en heeft te maken met hoge criminaliteitscijfers.

Maar het is niet voor het eerst dat Baâdoud een moeilijk proces moet leiden. Tot 2006 werkte hij als hoofd van de afdeling debiteuren/crediteuren bij Nissan Europe waar hij een grote reorganisatie mede leidde. “Het was een turbulente periode met veel onrust”, vertelt Martien Heeremans, hoofd personeelszaken bij Nissan Europe.

Het lukte Baâdoud goed om de rust te bewaren en begrip te kweken voor de benodigde maatregelen.“Hij was een natuurlijk leider en zowel voor- als tegenstanders van het beleid, accepteerden zijn gezag. Zijn medewerkers vertrouwden hem volledig”, aldus Heeremans.

Toch viel de reorganisatie hem zwaar, al was dat meer op persoonlijk vlak. “Het betekende dat zijn functie meer inhoudelijk dan leidinggevend werd. Hij zag zijn team vertrekken. Ik denk dat dit een belangrijke rol heeft gespeeld bij zijn keuze weg te gaan bij Nissan. Hij wilde liever leiding geven, dat is ook waar hij goed in is.”

CV Achmed Baâdoud, geboren 10 februari 1972.

 • 1985-1989: Tweede Montessori MAVO in Amsterdam
 • 1989-1990: Contardo Ferini HAVO in Amsterdam
 • 1990-1996: Magazijnmedewerker Nissan Motor Parts
 • 1996-1997: Postkamermedewerker Nissan Europe
 • 1997-1998: Medewerker debiteuren Nissan Europe
 • 1999-2002: Teamleider debiteuren Nissan Europe
 • 2002-2006: Afdelingshoofd debiteuren / crediteuren Nissan Europe
 • 2002-2004: Lid deelraad PvdA Amsterdam Osdorp
 • 2004-2006: Fractievoorzitter PvdA Amsterdam Osdorp
 • 2006-2010: Dagelijks bestuur Amsterdam Osdorp, portefeuille economie
 • 2010-heden: Stadsdeelvoorzitter Amsterdam Nieuw-West

Rond deze tijd besloot Baâdoud om voor een politieke carrière te gaan. Het was geen makkelijke keuze om het bedrijfsleven te verlaten, zegt PvdA-fractievoorzitter Spijker. “De eerste jaren dat hij deelraadslid was in Osdorp, twijfelde hij nog behoorlijk. Hij had goede vooruitzichten in het bedrijfsleven. Pas toen hij in 2006 bestuurder werd in Osdorp nam hij zijn besluit.”

Vuist op tafel

Zijn collega’s en raadsleden typeren Baâdoud als een voorzichtige, beheerste bestuurder die niet met de vuist op tafel slaat. “Ik zeg niet behoedzaam maar Baâdoudzaam!” lacht Michel Tromp, fractievoorzitter van de VVD. Hij verbaast zich regelmatig over de altijd naar consensus zoekende Baâdoud. Dat bleek al bij de formatieonderhandelingen. “Het liefst wilde hij iedereen in de coalitie hebben. Hij wilde met iedereen om de tafel terwijl van tevoren al duidelijk was dat het een akkoord met D66 en GroenLinks zou worden.”

“Hij wil alles zeker weten en tot in de puntjes uitzoeken voordat hij een stap neemt”, gaat Tromp verder. “Dan legt hij eindeloos uit wat hij doet, waarom en welke risico’s het inhoudt. Hij wil draagvlak creëren. Maar in de politiek moet je spijkers met koppen durven slaan. Soms denk ik: ga bij een verzekeringsmaatschappij werken als je alles zeker wilt weten.”

Partijgenoot Spijker: “Bescheidenheid kan tot traagheid leiden. Zeker nu, met de bezuinigingen moet je adequaat handelen, stevige beslissingen nemen. Hij mag zich wel wat harder opstellen.”

“Zelfs tijdens de verkiezingscampagne was hij op zoek naar de zaken die ons binden, in plaats van de tegenstellingen te benadrukken”, zegt collega-bestuurder Paulus de Wilt (GroenLinks). Hij heeft juist daarom alle vertrouwen in Baâdoud en vindt hem een degelijke voorzitter. “Hij neemt zijn beslissingen weloverwogen en probeert iedereen daarbij te betrekken. Zijn methode kost weliswaar veel tijd maar zorgt ook voor breed gedragen beleid.”

Dat voorzichtigheid niet tot besluiteloosheid hoeft te leiden, bewijst het vorige week gepresenteerde bestuursakkoord. Inclusief een heroverweging waarin de bezuinigingen zijn uitgewerkt. Impopulaire maatregelen worden niet geschuwd. Zo gaan de subsidies op de schop en het parkeertarief omhoog.

Iedere bestuurder presenteerde de eigen portefeuille. “Dat Baâdoud de presentatie niet in zijn eentje deed, typeert hem”, zegt Miep van Diggelen. “Hij creëert meer draagvlak door deze verantwoordelijkheid te delen.”

Kansarme migrant

Baâdoud hamerde tijdens de presentatie van het akkoord steeds op het belang van werken. Hij vindt dat vaders die werkeloos thuis zitten niet verbaasd moeten zijn wanneer hun kinderen zich misdragen. Een goed voorbeeld stellen is essentieel, vindt hij. Er is geen excuus om het niet te maken in het leven.

Zelf is hij een voorbeeld van hoe een ‘kansarme migrant’ het ver kan schoppen. Als jongetje van negen verhuisde Baâdoud van het Marokkaanse Rifgebergte naar Amsterdam. Hij ging in Bos en Lommer naar de Montessori MAVO en deed vervolgens de HAVO op avondschool Contardo Ferrini. Meteen daarna ging hij als magazijnmedewerker bij Nissan aan de slag.

In de jaren die daarop volgden, werkte hij zich langzaam maar zeker op binnen Nissan Europe. Van het magazijn naar de postkamer naar medewerker debiteuren. Naast zijn werk volgde hij verschillende opleidingen om een betere boekhouder te worden en zijn Engels en Frans bij te spijkeren. In 1999 werd hij teamleider en in 2002 afdelingshoofd.

“Baâdoud loste de problemen op die anderen lieten liggen. Dat heeft hem zijn leidinggevende functie opgeleverd.” Martien Heeremans stond regelmatig met Baâdoud te kletsen bij het koffiezetapparaat. Hij herinnert zich hem als een ijverige, rustige man. “Hij raakte alleen gefrustreerd wanneer hij zijn ambities niet waar kon maken.”

Baâdoud gelooft dat de probleemjongeren in zijn stadsdeel zich net als hij omhoog kunnen werken. Ludwig Caupain, manager van MoMoney, een project om kansarme jongeren aan een baan te helpen, waardeert dat in hem. Hij kent Baâdoud als een betrokken man, die een aantal kandidaten persoonlijk heeft aangedragen. “Hij begrijpt dat die jongens gewoon aandacht nodig hebben.”

Toen Caupain hem op een bijeenkomst met voormalig minister Donner hoorde spreken, viel het hem op dat hij alle details over de jongeren kende. “Alle mailtjes die ik hem ooit had gestuurd bleek hij bijzonder aandachtig gelezen te hebben. Dat maakte me blij. Het laat zien dat hij vindt dat ons werk ertoe doet.”

“Zijn interesse voor mensen typeert hem”, zegt Chris Schaeffer (SP). “Laatst maakten we een bustocht door het stadsdeel met de raad, het bestuur en de woningcorporaties. Steeds als we even uitstapten stond hij binnen no time met voorbijgangers te kletsen. En heus niet alleen met Marokkaanse mannen. Hij neemt daar dan rustig de tijd voor, dat vind ik een mooie eigenschap.”

De charmes van Achmed

Want zo stijf als hij overkomt in de raadszaal, zo soepel gaat het hem af met de mensen op straat. “Hij maakt met iedereen een praatje en heeft een uitzonderlijk talent om mensen op hun gemak te stellen”, zegt Miep van Diggelen. In juni werden er speldjes uitgereikt aan bijzondere PvdA-leden en “Baâdoud deed dat op een hele leuke manier”, aldus Van Diggelen. “Dametjes die een speldje kregen omdat ze vijftig jaar PvdA-lid waren smolten weg bij de charmes van Achmed.”

Baâdoud spreekt steevast over Amsterdammers, of over de inwoners van Nieuw-West. Hij weigert mensen op basis van hun etniciteit of religie te benoemen. Ook homo’s wil hij niet in de etalage zetten. “Baâdoud heeft zeker wel aandacht voor de problematiek rondom homo’s in Nieuw-West maar vindt dat je hen geen dienst bewijst door ze in de schijnwerpers te zetten. Daarmee zet je vooral jezelf in de politieke etalage en daar houdt Baâdoud niet van”, aldus Spijker.

Het vertrouwen in Baâdoud is groot, zowel binnen de eigen partij als daarbuiten. Maar het is nog te vroeg om echt iets te zeggen, vindt Spijker. “Nu teren we nog op de goede tijden. Pas in 2012 gaan de bezuinigingen echt een grote rol spelen en zal duidelijk worden of de methode Baâdoud werkt.”