Aaibaar wil dienstbaar worden

Directeur dierenambulance Amsterdam René Verhoogt
De directeur van dierenambulance Amsterdam. Foto: Fleur de Weerd.

Amsterdam, 7 jan – Politieagenten omscholen tot animal cops is een lege huls. Beter is het om dierenambulancepersoneel wettelijke bevoegdheden te geven. Dit zegt directeur van de Amsterdamse Dierenambulance Verhoogt (52). ‘Een agent plus is niet genoeg.’

Verhoogt reageert hiermee op de uitspraken van de Amsterdamse korpschef Bernhard Welten die na afloop van zijn nieuwjaarstoespraak kritiek uitte op de kabinetsplannen om vijfhonderd animal cops (dierenpolitie) op te leiden. De korpschef stelde dat hij al aan zijn capaciteit zit en dat hij hoopt op een alternatieve invulling van deze ‘caviapolitie.’

“Hier worden de dieren opgevangen.” Verhoogt aait een konijn in de opvangruimte van de dierenambulancecentrale in Amsterdam-Oost. “Het scoort natuurlijk goed als je in de politiek roept dat je iets met dieren doet.  En natuurlijk ben ik blij met de komst van de animal cops.” De directeur van Stichting Centrale Dierenambulance Amsterdam kijkt sceptisch. “Maar ik vrees dat er van de uitvoering niet veel terecht komt. Als je agenten een dierencursus laat volgen en niet de wetgeving over dierenwelzijn aanpast, is het niet meer dan een verkiezingspunt”, aldus Verhoogt.

‘We kunnen niets doen’

Op dit moment is de dierenambulance alleen verantwoordelijk voor het vervoeren van dieren van a naar b. “Net zoals de mensenambulance.” De dierenambulance heeft een contract met de gemeente om dode dieren, gewonde vrije dieren (zoals eenden en ganzen) en zwerfdieren op te halen en naar een opvang te brengen. “Als een hond aangereden wordt halen we hem op, stabiliseren hem en brengen hem naar een spoedkliniek of dierenarts.”

Als ambulancepersoneel dierenmishandeling merkt, kunnen ze dat melden bij de inspectie van de dierenbescherming. “Zij hebben wettelijke bevoegdheden om dierenmishandeling aan te pakken. Maar de weg is lang. Je bent maanden verder voordat zij iets doen. Als je een dier wilt redden moet je korte lijnen hebben. Een hond die tegen de muur wordt geslagen moet weg bij zijn baas, maar ons personeel heeft geen bevoegdheden om iets te doen.”

Animal cops naar Amerikaans voorbeeld

De zogenoemde animal cops zouden verschil kunnen maken. Maar dan moet er wel écht iets veranderen, zegt Verhoogt. “Op dit moment is een dier is een voorwerp voor de wet. Als jij een hond aan een boom bindt en wij halen hem op, zien wij aan zijn chip dat jij de eigenaar bent. Als we jou bellen gooi je de hoorn erop, omdat je je hond niet terug wilt. Dan kunnen we niets meer doen.” Het heeft geen zin om de politie te bellen, want ook zij hebben geen wettelijke bevoegdheden.”

Verhoogt schudt zijn hoofd. “In Amerika staat in de wet dat je goed voor je dier moet zorgen. Als je daar je hond mishandelt, kunnen ze hem weghalen en de baas bekeuren. Als je hier een nest jonge katten in de glasbak doet, zal iedereen alleen maar zeggen: ‘Dat moet je eigenlijk niet doen.'” Verhoogt denkt dat een dergelijke wet hier niet komt. “Ik hoor in de politiek mensen zeggen, ja luister, er moet meer blauw op straat dus we doen geen animal cops. Het is leuk, maar dieren zijn niet belangrijker dan mensen. Ze denken: Doe maar een agent plus.”

Samenwerken en aaibaarheid

Volgens Verhoogt is dit niet genoeg. Aangezien ze aan haar eigen grenzen zit zou de politie moeten nadenken over een samenwerking met de dierenambulance. “Wij komen overal. In Amsterdam doen we alleen al 15.000 ritten per jaar.” De politie zou van deze signalerende functie en ervaring gebruik kunnen maken. “Waarom zou je niet een ambulancemedewerker kunnen bijscholen in dit soort politietaken? Je kunt hem bijvoorbeeld boetes laten uitschrijven en dieren in beslag laten nemen.”

Bovendien kan de politie dan meeliften op een ander voordeel van de dierenambulance. De directeur lacht. “Wij liggen goed we bij het publiek. Uit onderzoek is gebleken dat we in Amsterdam een naamsbekendheid hebben van 96%. De dienstverlening scoort 8.6”, vertelt Verhoogt niet zonder trots. “De dierenambulance is heel aaibaar. We moeten voorkomen dat animal cops een soort afschuwelijke dierenagenten worden. Dat er een agent met een blauw pak en een blauwe pet voor de deur staat en zegt ‘u verzorgt uw hond niet’, terwijl hij van dieren weinig verstand heeft.”

Reacties zijn gesloten