Rechtse warmte

Copyright: Adinda Akkermans
Leeg terras op het Gerard Douplein. Foto: Adinda Akkermans

Amsterdam, 7 jan – Het is koud en verlaten deze winterochtend op het Amsterdamse Gerard Douplein in De Pijp, de uitgestalde terrasstoelen zijn leeg. Maar als het aan stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar (VVD) ligt, komt daar binnenkort verandering in.

Hij wil dat Amsterdam-Zuid ook in de wintermaanden een ‘dynamisch en bruisend’ gebied is en heeft daarom een verzoek ingediend bij de burgemeester om terrasverwarming in de winter toe te staan. Als dit plan doorgaat is het één van de eerste stempels die de coalitie van VVD en D66 op het beleid drukt sinds zij in maart de macht in het stadsdeel overnam van de PvdA en GroenLinks.

Café-eigenaren zijn opgetogen over het plan. Zo zou Robbert Ros van café Flamingo zijn klanten graag buiten bedienen in de winter en vindt hij het huidige verbod ‘grote onzin’. Wel ziet hij deze versoepeling van de regels als een typisch ‘ambtelijk goedmakertje’ voor de fikse belastingverhoging op terrassen die ook in het plan staat. “Dat gaat mij veel meer kosten dan wat een verwarmd terras me oplevert.”

Amsterdamse ‘Quartier Latin’

Een café-eigenaar aan de overkant denkt wel degelijk meer winst te zullen maken met een warm terras, ondanks de verhoogde terrasbelasting. De man vertelt graag zijn verhaal, maar wil niet met zijn naam in de krant. Hij zet zijn buitenkachels af en toe aan, uit stil protest tegen de vertrutting door toedoen van het vorige stadsdeelbestuur: “Ik verzet me steeds meer tegen dat groene gebeuren. GroenLinks had een slogan ‘winterjas aan muts op’. Nou, daar zakt mijn broek van af.”

De gemeente wil dat de Pijp een Amsterdamse ‘Quartier Latin‘ wordt, maar de regelzucht maakte dat volgens de uitbater tot nu toe onmogelijk. Hij is blij met de rechtse wind in de politiek en in verkiezingstijd heeft hij linkse partijen dan ook geweerd uit zijn café. “Het is politiek incorrect als je niet meegaat met de groene golf. Want wie is er nou tegen het milieu? Ik ben ook vóór het milieu hoor, ik rijd in een hybride auto en heb dubbele beglazing, maar ik wil wél geld verdienen. Ik kan het aan toeristen niet verkopen dat je wel een terras hebt met terrasverwarming maar dat die niet aan staat.” Hij vindt het onzin dat Amsterdam het braafste jongetje van de klas wil zijn en dat we daarom minder comfortabel moeten leven voor een beter milieu.

124 kilo CO2

Hoe slecht is terrasverwarming eigenlijk voor het milieu? Volgens de consumentenorganisatie Milieu Centraal stoot een terrasverwarmer ongeveer 124 kilo CO2 per jaar uit. Dat betekent dat honderd uur terrasverwarming gelijk staat aan zestien maanden wasmachinegebruik in een gemiddeld huishouden. De gemeente Amsterdam zelf rekende uit dat tweehonderd verwarmde terrassen in vier maanden hetzelfde energieverbruik zouden hebben als elf basisscholen in een heel jaar.

Toch is het milieu aspect niet het enige argument van Groenlinks deelraadslid Sam Franklin tegen het plan van het stadsdeelbestuur: “Wij hebben ons ook jarenlang verzet tegen terrasverwarming, omdat het voor veel overlast zorgt. De klachten worden steeds erger en daar zijn schrijnende gevallen bij: Op het Gerard Douplein is er zomers tot diep in de nacht onrust. Ik vind dat we de bewoners in de winter rust moeten gunnen.”

Meer contact

“’s Zomers komen met grote regelmaat boze en uitgeputte bewoners klagen over slechte nachtrust”, bevestigt Alies Fernhout, coördinatrice van wijkcentrum Ceintuur. Maar na een rondgang langs bewoners blijkt er ook een groep te zijn die voor terrasverwarming pleit. Zo zou Karla Barahona uit de Sarphatistraat het geweldig vinden: “We leven in een individualistische maatschappij, verwarmde terrassen zorgen voor meer contact tussen mensen.”

Een bejaarde man die naast een van de cafés woont, zegt niet bang te zijn voor extra overlast. Al vindt hij het wel belachelijk, die kachels boven je hoofd: “De voeten mogen warm, maar het hoofd moet koel blijven.”

Half februari beslist burgermeester Eberhard van der Laan of het verbod op terrasverwarming in Amsterdam Zuid wordt opgeheven.