Jubileum Schijnheilig

schijnheilig deur(2)
Deur Schijnheilig. Foto: Schijnheilig

Amsterdam, 7 jan Krakerscollectief Schijnheilig viert zaterdag zijn eenjarig jubileum aan de Passeerdersgracht in Amsterdam. Het collectief biedt al zes jaar gratis ruimte voor onder meer kunst, muziek en debatten in kraakpanden. Hoewel kraken sinds oktober strafbaar is, heeft Schijnheilig aan de Passeerdersgracht nu bijna zijn recordtijd van een jaar en een dag huisvesting in een kraakpand verbroken.

Volgens woordvoerder van Schijnheilig Ernst van den Hemel heeft de organisatie een onzekere toekomst aan de Passeerdersgracht.  Het collectief spande een rechtszaak aan tegen ontruiming, maar verloor deze. Op 9 februari dient hun hoger beroep. Het Amsterdamse gerechtshof besloot dat het kraakpand tot die tijd niet mag worden ontruimd.

Ondanks de terugkerende dreiging van ontruimingen benadrukt Van den Hemel door te blijven gaan met collectief Schijnheilig. “Dit wordt alleen maar belangrijker, met alle bezuinigingen. Er zullen veel meer activisten, muzikanten en kunstenaars in de problemen komen. Dan is het goed dat wij ze een plek kunnen aanbieden waar ze gratis terecht kunnen.”

In november beoordeelde het gerechtshof in Den Haag een onderdeel van de kraakwet als strijdig met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Alle ontruimingen op basis van de kraakwet werden opgeschort. Een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan zegt dat politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente nog gaan kijken naar de manier waarop ze de kraakwet voortaan gaan hanteren. “Dat gebeurt later deze maand.”

Schijnheilig toont zaterdag tijdens het jubileum de leukste dingen die in zijn zesjarig bestaan zijn langsgekomen.