De stem van….

'Als ik zeg dat ik op de PVV heb gestemd ben ik bang dat mijn ruiten worden ingegooid' Foto: NAPnieuws
'Als ik zeg dat ik op de PVV heb gestemd ben ik bang dat mijn ruiten worden ingegooid' Foto: NAPnieuws

Lees in ’De stem van…’ elke week hoe een Amsterdammer denkt over de Provinciale Staten. Op wie gaan ze stemmen bij de verkiezingen van 2 maart 2011? Deze week Theo Scholten (77), gepensioneerd verwarmingsmonteur.


Wat zijn de Provinciale Staten eigenlijk?
“Dat weet ik niet. Ik bemoei me niet meer met politiek sinds Joop den Uyl aan het bewind was. Ik stemde altijd op de Partij van de Arbeid, maar na dat kabinet ben ik erg teleurgesteld geraakt in politici als Wim Kok en Wim Duisenberg. Die kregen topfuncties buiten de politiek en stonden ver weg van de arbeiders waar ze voor opkwamen.”

Gaat u wel stemmen?
“Ja, dat wel, want ik zie zoveel dingen die niet kloppen. Bijvoorbeeld Wouter Bos die eerst een bende maakt van de financiële wereld en ons vervolgens in de steek laat.”

Hoe kan uw stem dat verhelpen?
“Mijn stem alleen niet zoveel, maar veel stemmen samen misschien wel.”

Aan welke partij geeft u uw stem?
“Ik moet me nog verdiepen in wat de verschillende partijen voorstellen. Je zult het misschien vreemd vinden, maar bij de vorige verkiezingen heb ik op Geert Wilders gestemd. Dat heb ik aan niemand verteld. Er wonen veel buitenlanders in mijn buurt en daar kan ik het over het algemeen goed mee vinden. Maar als ik zeg dat ik op de PVV heb gestemd ben ik bang dat mijn ruiten worden ingegooid.

Waarom Wilders?
“Met de helft van wat hij zegt ben ik het oneens. Met wat precies? Daar wil ik niet op in gaan. Zijn aanpak vind ik goed. Hij komt voor zijn mening uit en hij gooit een knuppel in het hoenderhok.  Ik heb mijn zin gehad, de gevestigde partijen zijn wakker geschud, dus hoef ik deze keer niet meer op hem te stemmen. Ik vind het trouwens jammer dat Femke Halsema weg is, dat vond ik een goede dame.”

Is de pas opgerichte ouderenpartij 50Plus misschien iets voor u?
“We hebben al eerder een ouderenpartij gehad, maar dat heeft niet gewerkt. Ouderen kunnen nog wel een hand opsteken, maar ze kunnen geen vuist meer maken. Wij gaan niet meer de straat op.”

De ouderenpartij wil niet tornen aan de pensioengerechtigde leeftijd. Mee eens?
“Nee, laat mensen maar werken tot hun 67e. Ik stond al op mijn vijftiende in de bouw te werken, nu beginnen mensen zoveel later met werken, die kunnen best nog even door. Toch is het goed als er een partij opkomt voor de belangen van ouderen, want wij ouderen willen wel onze rechten hebben.”

Wat moet er dan anders?
“Ik zou het niet weten eerlijk gezegd. Ze hebben mij nog nooit te kort gedaan.”