Joop van den Ende ondernemer van het jaar

Amsterdam, 18 jan – Joop van den Ende is gisteren door ruim achthonderd ondernemers uitgeroepen tot beste ondernemer van 2010. Dat gebeurde tijdens het ondernemerscongres Big Improvement Day (BID) in de Amsterdam RAI.
Presentatie tijdens Big Improvement Day (BID) in Amsterdam RAI
Presentatie tijdens Big Improvement Day (BID) in Amsterdam RAI

De theaterproducent wordt gezien als ‘Nederlands trots’ als het gaat om kunst en kleinkunst, zo luidt het juryrapport. “Joop van den Ende is zowel nationaal als internationaal een groot promotor van cultuur. Als oprichter van zijn theaterproductiebedrijf Stage Entertainment biedt hij al jaren entertainment op topniveau en trekken zijn voorstellingen wereldwijd ruim 14 miljoen bezoekers”, aldus de jury, bestaande uit de Adviesraad en de organisatie van BID.

Van den Ende kon zelf niet bij de BID Award-uitreiking aanwezig zijn. Hij is in New York voor zijn nieuwe musical ‘Sister Act’, die april dit jaar op Broadway in première zal gaan. Algemeen directeur van Stage Entertainment, Henk Kivits, nam de prijs voor hem in ontvangst.

De prijs werd uitgereikt door de winnaar van vorig jaar, film en tv-producent Reinout Oerlemans. Ook Oerlemans kon niet aanwezig zijn, maar liet via een videoboodschap weten zeer trots te zijn deze prijs aan een grote inspiratie van hem door te mogen geven. “Joop heeft deze prijs ongelofelijk verdiend”, aldus Oerlemans. Hij prees Van den Ende met zijn meest recente project, het DeLaMar theater in Amsterdam, dat zonder enige subsidie werd gebouwd. Van den Ende ontving hiervoor eind november een onderscheiding van de gemeente Amsterdam, de Gouden Medaille.

Andere genomineerden voor de titel ‘beste ondernemer van 2010’ waren Floris van Bommel (creatief directeur schoenfabriek Van Bommel), Peer Swinkels (directielid Bavaria) en Jaap Blokker (directievoorzitter Blokker Holding).