Een idee voor jezelf houden is een misdaad

bezoekers van PechaKucha in de pauze, foto: Sarah Venema
bezoekers van PechaKucha in de pauze, foto: NAP

Bezoekers van PechaKucha Night in Club Trouw Amsterdam kwamen voor inspiratie. Die vonden ze woensdagavond in de vorm van zwembaden met geld en tapijten gemaakt van pasta.

Amsterdam, 21 jan – Na een half uur wachten in de rij van Club Trouw worden bezoekers woensdagavond weer naar huis gestuurd: de zestiende PechaKucha avond is uitverkocht. De zaal van staat vol met mensen. Ze drinken bier of biologische appelsap. Bruine digitale druppels vloeistof bewegen over een groot scherm aan de muur. “Ik kom voor inspiratie”, vertelt ontwerper Frank Dresen. “PechaKucha is inspirerend”, zegt ook bezoeker Elly Oltvoort (44).

Pechakucha is Japans voor gebabbel. Het is een presentatie-avond waarbij twaalf mensen hun idee in twintig dia’s mogen presenteren. Per dia mogen ze twintig seconden spreken. Het concept ontstond in 2003 in Japan. “Over de hele wereld worden deze maand vijftig PechaKucha avonden gehouden”, vertelt organisator Joop de Boer. “Vanavond is er behalve in Amsterdam ook een PechaKucha avond in Dubai.”

Net als Dagobert Duck

“Ik ben een nieuwe bank begonnen omdat ik wil zwemmen in het geld”, vertelt kunstenaar Dadara. “Echt zwemmen, net als Dagobert Duck.” Zijn dia’s tonen een zwembad met bankbiljetten, waar mensen doorheen lopen in hun zwemkleding. “In geld kun je helemaal niet goed zwemmen”, legt Dadara uit. Om het zwembad heen staan bewakers. “Je zult een biljet willen pakken, maar dat is stelen.” De biljetten die hij maakt zijn kunstwerken. Dadara heeft al een biljet ontworpen met ‘nul’ er op. “Maar een biljet met nul erop kan meer waard zijn dan een van een miljoen, omdat deze als kunstwerk mooier is”, legt de kunstenaar uit. Zijn zwembad gaat rondreizen, als eerste naar het Burning Man festival in de woestijn van Nevada.

Zijn tijd is op, volgende. De beurt is aan Tweetjemee. Manette Zeelenberg en Maarten Bennis, beide 47 jaar oud, verdelen de wereld onder in koks en eters. De eters kunnen via hun website gerechten bestellen bij de koks uit de buurt, die laten weten hoe laat de eters het kunnen komen halen. De koks kunnen koken en de eters kunnen eten. Bij hun laatste dia begint het duo te dansen. “Everyone’s a winner”, zingen zij vals door de microfoon.

Tapijt van pasta en soldaatjes

Volgende. We make carpets maakt tapijten. Tapijten van pasta, van wegwerp vorkjes, van speelgoed soldaatjes, eigenlijk van alles wat je gebruikt maar waar je niet meer naar kijkt. “Net als het tapijt zelf. Dat ligt in je woonkamer en valt je na verloop van tijd niet meer op”, verklaart Marcia Nolte. “Wij willen die objecten weer zichtbaar maken.”

Volgende. Een presentatie bestaande uit foto’s uit het notitieboek van componist Merlijn Twaalfhoven. Een voorbeeld: idee, pijltje, notitieboek, pijltje, doos.Veel ideeën worden slapende ideeën, belanden in een doos. Zonde, vindt Twaalfhoven. Hij wil op een website ideeën verzamelen. “Ideeën zijn nooit van jezelf dus als je dat niet met anderen deelt is het eigenlijk een misdaad.” Copyright, streep door right, copyleft, vraagteken. Nee. Het is allnership.com geworden. Mensen met ideeën kunnen ze daar vertellen, mensen zonder ideeën kunnen ze daar vinden.

Einde. “Het is leuk om te horen waar andere mensen mee bezig zijn”, zegt Elly Oltvoort. “Zo word je indirect geïnspireerd.” De beelden van de bruine vloeistof verschijnen weer op het scherm en het publiek druppelt langzaam naar huis.