GVB-acties gaan door

Amsterdam, 2 feb – De acties die GVB-werknemers voor 14 februari aangekondigd hebben, gaan door. Dit ondanks dat minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) gisteren de aanbesteding van het openbaar stadsvervoer een jaar uitstelde tot 1 januari 2013.

GVB-werknemers voeren 14 februari actie. Foto: Yoav Lerman via flickr
GVB-werknemers voeren 14 februari actie. Foto: Yoav Lerman via flickr

Bij deze aanbesteding mogen vervoersbedrijven meedingen naar het recht het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voor enkele jaren te verzorgen. Betrokken vakbond Abvakabo wil helemaal geen verplichte aanbesteding. “Stadsvervoerders als de GVB zullen daardoor ophouden te bestaan”, zegt een woordvoerder van Abvakabo. Grotere OV-bedrijven als Connexxion en Veolia kunnen volgens de vakbond bij een aanbesteding onder de marktprijs gaan zitten, waardoor ze als enige in de stad overblijven. Daarna kunnen ze de prijzen weer verhogen. “Dat jaar uitstel verandert daar niets aan, dus de acties gaan door”, aldus de Abvakabo-woordvoerder.

Op 9 februari besluit Abvakabo of reizigers op 14 februari gratis mogen reizen, of dat het personeel zal staken. Reizigersvereniging Rover heeft begrip voor de acties, maar wil niet dat reizigers er last van hebben. Ook is Rover niet per se tegen de aanbesteding. “Zoiets kan de vervoerder scherp houden. De nadruk ligt nu alleen te veel op bezuinigen. Dat was vorig jaar op de Veluwe ook zo. Nu rijdt Syntus daar met zulke kleine busjes dat mensen langs de kant van de weg moeten blijven staan.”

Dit is de eerste keer dat het openbaar vervoer in de drie grote steden verplicht aanbesteed wordt. Minister Schultz hoopt zo 120 miljoen euro te bezuinigen. Amsterdam zou hiervan ongeveer 50 miljoen voor zijn rekening moeten nemen.