Twijfel over camera's Indische Buurt

 

Sinds 2005 hangen er in de Indische buurt 12 camera's. Foto: NAP.
Sinds 2005 hangen er in de Indische buurt 12 camera's. Foto: NAP.

Amsterdam, 2 feb- Stadsdeel Oost heeft gisteravond de beslissing over eventuele verlenging van cameratoezicht in de Indische Buurt acht maanden uitgesteld.  Het evaluatierapport zou onvoldoende duidelijkheid geven over het nut van de camera’s. Enkele maanden geleden werd ook al om uitstel gevraagd.

De partijen PvdA, GroenLinks, SP, D66 en Meerbelangen zeiden in de stadsdeelraadvergadering nog niet te kunnen beslissen over verlenging van cameratoezicht. Uit het huidige evaluatierapport zou volgens hen onvoldoende blijken of de daling van de criminaliteitscijfers een gevolg is van de twaalf camera’s die er sinds 2005 hangen. Ook waren er vragen over de werking van sommige camera’s. Zo werd het zicht van één camera al tijden belemmerd door takken. De partijen dienden daarom het voorstel in om een gedegen evaluatieonderzoek uit te voeren en pas in oktober 2011 te beslissen.

Door het uitstel wordt er bijna een jaar te laat beslist op het eventueel verlengen van cameratoezicht in de Indische Buurt. De beslissing over de periode 2010-2012 zou eigenlijk al eind 2010 genomen moeten worden maar werd destijds al uitgesteld vanwege de bestuurscrisis in oktober waarbij stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik (PvdA) opstapte. Cameratoezicht kost jaarlijks 300.000 euro, waarvan de centrale stad de helft betaalt.

De VVD stemde tegen het voorstel voor uitstel. De partij wees op de meer dan honderd handtekeningen van bewoners en ondernemers om cameratoezicht te behouden. “Die wil je toch niet nog langer in onzekerheid laten?”, aldus fractievoorzitter Marianne Poot. Marija Davidovic van GroenLinks is het daar deels mee eens maar stemde toch voor uitstel. “De discussie die we nu hebben, hadden we niet moeten hebben. Er had al een goed rapport moeten liggen.”

Omdat cameratoezichtprojecten volgens de Gemeentewet tijdelijk zijn, wordt om de twee jaar bekeken of het cameratoezicht al dan niet verlengd wordt. Hoewel de burgemeester de uiteindelijke beslissing neemt over het wel of niet verlengen van cameratoezicht, beslist de stadsdeelraad over het beschikbaar stellen van budget.

Lees ook: Eens een camera, altijd een camera