Bureau jeugdzorg verwacht wachtlijsten

Foto: Pingu1963 www.flickr.com
Foto: Pingu1963 www.flickr.com

Amsterdam, 4 feb – Door een financieringstekort van drie miljoen euro zullen er in 2011 tientallen kinderen op een wachtlijst komen te staan bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam. Dit zegt directeur Claire Vlug tegen NAP nieuws.

Sinds augustus 2010 heeft Bureau Jeugdzorg Amsterdam geen wachtlijsten meer. Met de huidige financiering vanuit Den Haag komt daar volgens Vlug dit jaar verandering in. Vorig jaar kreeg het bureau nog eenmalig een miljoen van wethouder Lodewijk Asscher (Jeugdzaken, PvdA), maar dat zit er dit jaar vanwege de bezuinigingen niet in.


“De overheid schrijft ons werkmethodes voor, maar er is te weinig geld beschikbaar om ze te kunnen uitvoeren”, aldus Vlug. “We moeten nu kiezen voor kwaliteit inleveren of wachtlijsten laten ontstaan. Noodgedwongen kiezen we voor het laatste.”

Jeugdzorg is sinds de zaak Savanna in 2004 verplicht te werken volgens de Deltamethode. Deze methode schrijft een aantal behandelstappen voor en heeft als doel ondertoezichtstellingen te verkorten en de behoefte aan zware hulp te verminderen. In een onafhankelijk onderzoek rekende adviesbureau Deloitte uit dat dit betekent dat één fulltime gezinsvoogd tussen de vijftien en zeventien kinderen onder zijn hoede kan hebben.

“Om aan de Deltamethode te kunnen voldoen, stopten we daar geld uit andere delen van de organisatie in. Maar daardoor kwam de organisatie onder druk te staan. Daar zijn we dus mee gestopt”, aldus Vlug.

Met de financiering van het huidige kabinet komt jeugdzorg acht procent tekort om de Deltamethode veilig te stellen. VVD-staatssecretaris Teeven (Justitie) zou landelijk met dertig miljoen euro over de brug moeten komen om dit tekort op te heffen. Vlug: “Anders zal iedere gezinsvoogd er twee kinderen bij krijgen. Dat komt de veiligheid van een kind niet ten goede.”

Verder bezuinigen is volgens Vlug geen optie. “Voor een overheidsorganisatie zijn we goedkoop. Onze vaste lasten zijn maar twaalf procent, dus we zitten ver onder het landelijk gemiddelde voor dienstverlenende organisaties.” Ook op het loon van bestuurder Gerritsen kan niet worden gekort. “Er wordt wel eens gesuggereerd dat hij te veel zou verdienen, maar hij zit keurig onder de Balkenende-norm.”

VVD-gemeenteraadslid Werner Toonk zegt dat “het kan niet zo zijn dat het Rijk enerzijds voorschrijft hoe lokaal gewerkt moet worden, en anderzijds het geld er niet bij geeft. Op zo’n manier kunnen we niet met elkaar samenwerken.” Toonk heeft er bij de staatssecretaris op aangedrongen dat hij in overleg gaat met Bureau Jeugdzorg Amsterdam. “Ze hebben mij laten weten daar open voor te staan, en ik ben heel benieuwd wat er uit dat overleg komt.”