Amsterdamse 'kettingtrekker' veroordeeld

Foto: Michael Connors (MorgueFile)
Foto: Michael Connors (MorgueFile)
AMSTERDAM, 11 januari – Even leek het of een ‘kettingtrekker’ de Eerste van Swindenstraat in Amsterdam-Oost onveilig maakte. Deze nazomer werd binnen drie weken bij twee mannen een gouden halsketting van de nek gerukt. Voor beide misdrijven verdacht het Openbaar Ministerie dezelfde man, maar gisteren werd de 31-jarige Jerry B. slechts voor één kettingroof met vier maanden celstraf veroordeeld.

De rechter acht Jerry B. schuldig aan het roven van een gouden ketting met een davidsster. Op camerabeelden is te zien dat een man in het voorportaal van de Albert Heijn in de Eerste van Swindenstraat staat te wachten, als plotseling de verdachte op hem afrent en met kracht een ketting van zijn hals trekt.

Direct na het incident grepen omstanders de verdachte in de kraag en kon de politie hem arresteren. Daarbij verzette de man zich. Vervolgens identificeerde hij zich met een Frans-Guyaans paspoort, dat niet van hem was. Daarvoor heeft de rechter hem een boete van 400 euro opgelegd.

Omdat drie weken eerder in dezelfde straat een man met eenzelfde signalement al een gouden halsketting van iemands hals had getrokken, werd Jerry B. ook van dat misdrijf verdacht. De rechter sprak hem daarvoor echter vrij wegens gebrek aan bewijs.