Oost-Europeanen niet in de kou

Niet iedereen heeft zo'n fijn dak boven zijn hoofd als het vriest. Foto: Effebee (MorgueFile)
Niet iedereen heeft zo'n fijn dak boven zijn hoofd als het vriest. Foto: Effebee (MorgueFile)

AMSTERDAM, 18 januari – Het plan van wethouder Eric van der Burg (zorg en welzijn, VVD) om alleen nog maar daklozen op te vangen die kunnen aantonen al minstens drie maanden in Nederland te zijn, gaat waarschijnlijk van tafel. Dat bleek vanochtend in een commissievergadering van de raadscommissie voor Kunst, Sport en Recreatie. Wethouder Van der Burg wil de regel invoeren om misbruik van de winteropvang door onder meer Oost-Europeanen te voorkomen.

In de koude winter van 2010-2011 ving Amsterdam per nacht maximaal 340 daklozen op middels de koudeopvangregeling, een noodmaatregel voor als het meer dan 5 graden Celcius vriest. Volgens de gemeente had slechts een kwart van hen ‘binding’ met Amsterdam en had het merendeel ook gebruik kunnen maken van goedkope hostels of hotels. De winteropvang was vorig jaar overbelast door het hoge aantal Oost-Europeanen dat er gebruik van maakte.

In december zorgde het voorstel al voor ophef in de gemeenteraad, waarna wethouder Van der Burg botste met burgemeester Eberhard van der Laan, die vond dat daklozenopvang “humaan” moest blijven. Wie nu bij min 5 graden bij de noodopvang aanklopt, hoeft niet te vrezen ’s nachts buiten dood te vriezen, maar de regel zou wel Oost-Europease daklozen moeten afschrikken. Volgens de wethouder zou de regel een preventieve werking hebben: wie in de “eigen regio” dakloos is, moet volgens hem niet naar Amsterdam komen.

De gemeenteraad stemt volgende week woensdag over het voorstel. Vooralsnog ziet het er naar uit dat het voorstel van de wethouder van tafel zal gaan, meldt zijn woordvoerder. GroenLinks, SP en PvdA, samen genoeg voor 20 van de 40 zetels van de gemeenteraad, vinden de regel geen oplossing. De daklozen zijn volgens GroenLinks en SP onderdeel van een groter probleem met Oost-Europeanen die naar Nederland komen, vaak via malafide uitzendbureaus.

Duoraadslid Femke Roosma (GroenLinks) noemde het tijdens de commissievergadering zelfs “onzinnig” om bij extreme kou alleen daklozen die kunnen bewijzen dat ze al drie maanden in Nederland zijn noodopvang aan te bieden. Volgens raadslid Maureen van der Pligt (SP) moet “zelfredzaamheid” het criterium voor noodopvang zijn, en niet of de persoon kan bewijzen al drie maanden in Nederland te verblijven of niet. Patrick Hartwig van de Daklozenvakbond wees er vanochtend op dat daklozen vaak geen documenten hebben en dus niet kunnen bewijzen dat ze al drie maanden in Nederland zijn.