Geen 'snackbarlicht' meer aan Keizersgracht

AMSTERDAM, 20 januari – De lantaarnpalen aan de Amsterdamse Keizersgracht verspreiden ’s avonds weer “goud licht”. Dat meldt website Dichtbij Amsterdam. Kunstenaar Karel van Vugt (28) beplakte de lantaarnpalen zondagnacht met oranje folie, als een protestactie tegen het witte “snackbarlicht” dat de grachten volgens hem ontsiert.

Het verschil tussen de oude en de nieuwe lantaarnpalen aan de gracht. Foto: Karel van Vugt.
Het verschil tussen de oude en de nieuwe lantaarnpalen aan de gracht. Foto: Karel van Vugt.

De gemeente Amsterdam is in 2007 begonnen met het vervangen van het gele licht aan de grachten door witte CDMT-lampen. Deze geven meer licht en verbruiken minder energie dan de oude lantaarnpalen. Als geboren en getogen Amsterdammer is Van Vugt niet blij met het nieuwe licht. “De romantiek en de charme van de Amsterdamse grachten is compleet verdwenen.”

Via Facebook trommelde Van Vugt drie enthousiastelingen op voor zijn “guerrillateam”. Samen beplakten ze twee rijen lantaarnpalen aan de Keizersgracht. Eén kant werd versierd met oranje folie, de andere kant werd beplakt met een afbeelding van een Prozac-pil. “Dat leek me wel toepasselijk, omdat ik deze actie in de nacht voor maandag 16 januari heb uitgevoerd. Die dag was het Blue Monday, de meest ellendige dag van het jaar”, aldus Van Vugt. “En omdat het witte licht deprimerend is.”

Van Vugt is niet de enige die zich stoort aan de witte LED-lampen. Platform Lichthinder, een belangenorganisatie die zich sterk maakt voor meer duisternis, plaatste in 2005 al een afkeurend artikel op zijn website over de nieuwe lantaarnpalen. Toen voerde de gemeente een proef uit met de nieuwe lantaarnpalen. Ook buurtbewoners reageerden volgens Van Vugt enthousiast op zijn actie.

Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse gemeente (stadsdeel Centrum) is het niet toegestaan om lantaarnpalen, of andere objecten in de openbare ruimte, te beplakken met folie. Daarnaast zegt de gemeente veel positieve reacties te krijgen op het nieuwe “warm-witte licht”. Overigens is de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer verantwoordelijk voor de straatverlichting.

Van Vugt wil binnenkort de Prozac-afbeeldingen verwijderen. “Dat was meer voor het street art-effect.” Maar van de oranje folie blijft hij af. “Nu is de gracht aan één kant tenminste weer gezellig.”

Filmpje: Karel van Vugt via YouTube