Anne Bosman wint eerste editie H&M Design Award

Ontwerp van Anne Bosman. Foto: Peter Stigter.
Ontwerp van Anne Bosman. Foto: Peter Stigter.

AMSTERDAM, 25 januari – Modeontwerper Anne Bosman heeft dinsdag de Nederlandse editie van de H&M Design Award gewonnen. De 23-jarige ArtEZ-alumnus, die uit vijf finalisten als winnaar werd verkozen, won 5.000 euro. Ook mag hij op 1 februari naar de internationale finale in Stockholm. Zijn winnende collectie hangt twee maanden ter uitleen in de showroom van H&M in Amsterdam.

“Het is net alsof ik in een bad met goud ben gevallen”, zegt Bosman, die vorig jaar afstudeerde aan de Arnhemse vesting van hogeschool voor de kunsten ArtEZ. Hij zegt “overweldigd” te zijn door de winst. “De andere vier finalisten hadden sterke collecties, met een goede visie op mode en hoe mode moet worden.”
Bosmans collectie, die bestond uit kimono-achtige ontwerpen met grafische prints, werd door de jury beoordeeld als “een fascinerende balans […] tussen realiteit en fantasie.” De jonge modeontwerper haalde zijn inspiratie uit afbeeldingen van keizers en alleenheersers. “Toen ik klein was, drapeerde ik vaak een handdoek om me heen. Dan deed ik of ik Julius Caesar was”, zegt hij. “Met deze collectie wilde ik een gevoel van macht zonder dreiging uitdragen.”

Op 1 februari dingt Bosman mee naar de hoofdprijs, samen met vijf andere modeontwerpers van onder andere Royal College of Art (Londen) en La Cambre (Brussel). “Ik heb de collecties van de andere internationale finalisten al gezien”, zegt Bosman. “Die zien er echt prachtig uit.” Hij verwacht “zware concurrentie” in Stockholm.

H&M organiseerde de wedstrijd dit jaar voor het eerst. De modeketen wil zo jong talent stimuleren. In totaal deden er veertien opleidingen uit zes landen mee. De internationale winnaar, die tijdens de Fashion Week in Stockholm wordt gekozen, krijgt 50.000 euro.