Binnen de JOVD is alles bespreekbaar

VVD-politica Jeanine Hennis-Plasschaert bracht maandagavond een bezoek aan de liberale jongerenorganisatie JOVD in Amsterdam, met 270 leden de op twee na grootste afdeling van het land.

AMSTERDAM, 25 januari – In het bovenzaaltje van café De Beiaard aan het Spui helpt een handjevol mensen met het neerzetten van stoelen. Eigenlijk zou het nu, 19.00 uur, al moeten beginnen. “Het is voor JOVD’ers erg vroeg”, zegt voorzitter Elroy Huijsman (24).

bovenin café de Beiaard organiseerde de JOVD een lezing. Foto:
Bovenin café de Beiaard organiseerde de JOVD een lezing. Foto: Tsapper.nl

Eén stoelensjouwer in rode trui lijkt wat aan de oude kant voor de liberale jongerenvereniging. De kroegbaas misschien? “Beslist niet!”, zegt hij. “Ik wil graag actief worden binnen de VVD. Ik kom speciaal voor Jeanine.”

“Jeanine” is VVD-kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert, die zich laat ondervragen in het kader van de Mastermaand Veiligheid die door de JOVD (voluit Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie) wordt georganiseerd. Deze maand kwam PVV’er Hero Brinkman al langs, 2 februari sluit voormalig korpschef Bernard Welten de serie af met een lezing.

“Ik heb haar vorig jaar al gemaild dat zij mijn stem krijgt bij de volgende verkiezingen”, zegt de vijftiger, terwijl bestuursleden zich naar beneden haasten om wat te drinken te halen. “Ik ben tegen al die regeltjes, de bemoeizucht van de overheid.” Hij kijkt gespannen om zich heen. Zou ze er al zijn? “Ik wil haar natuurlijk wel even de hand schudden.” Vlug loopt hij de trap af. Ze is er nog niet.

“Ik zit momenteel in-between-jobs. Ik ben op zoek naar een uitdagende, internationale baan in de sales.” De man bestelt een biertje. “Ik spreek vijf talen vloeiend. Ik kan alles verkopen. Zie je die toog? Als het moet, verkoop ik die toog.”

Terug in het bovenzaaltje blijkt de politica al aanwezig te zijn. Ze zit in kleermakerszit op een tafel. Het 27-man sterke publiek dat in haar richting kijkt, ziet het Singel als sfeervolle achtergrond. De man-vrouwverhouding is redelijk in balans, de meeste aanwezigen zijn tussen de 18 en 25. Op de twee met stekeltjes na hebben alle jongens gel in hun haren. Er is nog één stoel over op de voorste rij, middenin. De vijftiger eist zijn plekje op.

Jeanine Hennis-Plasschaert stelt zich voor met een korte samenvatting van haar cv. “KPMG kan ik iedereen aanraden, het is een hele goede werkgever.” Om warm te draaien krijgt ze een paar keuzevragen voorgeschoteld. “SGP of PVV?”, vraagt een van de interviewers. “Goeiedag…”, zegt Hennis. “Ik vind de PVV in bepaalde opzichten echt rampzalig, al zijn ze wel goed om afspraken mee te maken. Dat geldt ook voor de SGP, maar beide partijen zijn niet om uit te staan.”

De eerste vraag vanuit de zaal wordt gesteld door de vijftiger in de rode trui. De tweede vraag ook. “Ik vind dat de overheid toegang moet krijgen tot alle bankgegevens. Vindt u ook niet dat…”

Hennis vindt van niet. Er worden nauwelijks kritische vragen gesteld. Ze maakt zich druk om Griekenland (“al helemaal rampzalig”) en bureaucratie (“er gaat veel FTE verloren aan papierwinkelonzin”), maar vanavond gaat het vooral over veiligheid. “Ik ben trots op dit politiecorps, al zitten daar ook rotte appelen tussen.”

Het kamerlid vertelt over een man die op een druk Haags terras met een mes aan het zwaaien was. De politie was ter plaatse en wist niet of de man uit zou halen. De agent nam het zekere voor het onzekere en schoot, de man overleed later aan zijn verwondingen. “Wat zouden jullie doen?”, vraagt Hennis aan het publiek.

De man in de rode trui reageert als eerste. “Afschieten!” Er klinkt geroezemoes door de zaal.

Ook over Willem Holleeder blijkt de man een mening te hebben. “Die moeten ze vogelvrij verklaren! De crimineel wordt in dit land beter beschermd dan het slachtoffer!” Een meisje draait schaamtevol haar hoofd weg. “Ja, dat scheelt een hoop geld”, zegt een JOVD’er op sarcastische toon. De man probeert er nog een paar keer tussen te komen, maar Hennis kijkt vakkundig over hem heen.

Als de laatste vraag is gesteld blijft Hennis nog even om na te praten, maar de man pakt zijn jas. En weg is hij.

Wat vond de voorzitter ervan? Elroy Huijsman: “Het was een mooie avond, maar ik vond het wel jammer dat die man vooraan zo’n dominante rol aannam. Ik vond het onzin wat hij zei over het vogelvrijverklaren van Holleeder bijvoorbeeld. Aan de andere kant vind ik het mooi dat binnen de JOVD alles bespreekbaar is.” Is de JOVD misschien wat linkser dan de moederpartij? “We zijn niet gebonden aan het partijprogramma van de VVD. Wij zijn een soort speeltuin voor mensen met ideeën.”

Voor jongeren met ideeën, en een enkele verdwaalde vijftiger.